Plantensyteem, rietveld

Beschrijving

Helofyten zijn planten die ingeworteld zijn in de bodem maar met een relatief groot deel boven de wateroppervlakte uitsteken. Riet geniet meestal de voorkeur omdat dat het beste beantwoordt aan de eisen die worden gesteld aan een gewas dat voor waterzuivering wordt aangewend. Riet vormt door het uitgebreide wortelstelsel en de grote hoeveelheid biomassa een groot leefoppervlak voor bacteriën en andere micro-organismen. Deze zorgen voor een aanzienlijk deel van de zuiverende werking. Er bestaan drie types van helofytenfilters:

  • vloeivelden: helofytenfilter met oppervlaktestroming
  • wortelzonevelden: helofytenfilter met onderstroming
  • percolatievelden of infiltratievelden: helofytenfilter met verticale stroming

Bij een vloeirietveld stroomt het te reinigen water horizontaal tussen de stengels. Het vereist een ondoorlaatbare bodem en dichte begroeiing, een constante waterdiepte en een horizontaal oppervlak. Best wordt voor de helofytenfilter een voorbezinker (bv. septische put) geplaatst om de zwevende stoffen te verwijderen, zodat deze zich niet ophopen in de helofytenfilter. 

Zie ook de techniekfiche Kleinschalige biologische zuivering in het waterzuiveringsselectiesysteem (WASS).

Toepasbaarheid

Het nadeel van deze techniek is het groot ruimtebeslag: voor de zuivering van bv. 24 m³/d is ongeveer 150 à 250 m² rietveld nodig. De techniek wordt nog niet toegepast in de wasserijsector in Vlaanderen.

Milieuaspecten

Gunstig effect op de nutriënten: verlaging van BZV en CZV. Er zijn geen exacte verwijdering rendementen voor wasserijafvalwater gekend.

Financiële aspecten

De investeringskosten voor een vloeirietveld worden geschat op 350 euro per inwoner equivalent. De operationele kosten zijn relatief gering en omvatten onderhoud, kosten voor slibafzet en personeelskosten voor onderhoud. Per inwoners equivalent dient ongeveer 3 m² rietveld voorzien te worden.

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGlobaal - milieuEconomisch
Plantensyteem, rietveld 1vgtg 2
  • Legende
  • ++
    Zeer positief effect
  • +
    Positief effect
  • 0/+
    Mogelijk positief effect
  • +/-
    Enerzijds negatief, anderzijds positief effect
  • 0/-
    Mogelijk negatief effect
  • -
    Negatief effect
  • --
    Zeer negatief effect

1 Nadeel van deze techniek is het groot ruimtebeslag

2 Enkel BBT voor oppervlaktewaterlozers. De kostenhaalbaarheid van de eerste 3 systemen is minder evident voor kleinere wasserijen. Doch nu loost meer dan 90% op riool. Het zijn slecht een beperkt aantal, grotere wasserijen, die momenteel op oppervlaktewater lozen.