Het opstellen en implementeren van een systeem voor selectieve inzameling van vloeibare laboratoriumafvalstoffen

Beschrijving

Voorkomen is beter dan genezen. Als we dit motto doortrekken naar het afvalwaterprobleem van laboratoria komen we uit bij selectieve inzameling. Het idee hierachter is dat je controleert welke vloeibare afvalstoffen worden geproduceerd en vermijdt dat gevaarlijke stoffen in het afvalwater terecht komen. 

Het doel van dergelijk systeem is om chemicaliën, solventen, gebuikte reagentia en vloeibare afvalstromen in te zamelen in aparte fracties en deze daarna op de correcte wijze af te voeren. Onschadelijke vloeistoffen kunnen via de gootsteen weggegoten worden terwijl schadelijke fracties via een erkende instantie opgehaald worden. 

Dit systeem voorkomt een grote chemische vuilvracht in het afvalwater. Er bestaan verschillende gelijkaardige systemen waarbij de indelingen van de fracties vaak afhangt van de verwerkende firma.

Selectieve inzameling laat nog steeds toe dat bepaalde chemicaliën in het afvalwater terecht komen indien hun milieu-impact aanvaardbaar is. De concentratie speelt ook een rol. Een typisch voorbeeld is de titratiereactie van:

NaOH + HCl                                H2O + NaCl

Natriumhydroxide en zoutzuur reageren naar het minder schadelijke natriumchloride (keukenzout) en water. Deze oplossing is minder milieuschadelijk en kan dus via de gootsteen weggegoten worden indien de oplossing niet te geconcentreerd is. Het gezond verstand wordt hier gebruikt en zo dienen milieuongevaarlijke stoffen niet op een dure manier afgevoerd te worden.

Selectieve inzamelsystemen kunnen op verschillende manieren opgezet worden. Een veelgebruikte manier is het opstellen van een ‘flow schema’ waarin, via een aantal opeenvolgende vragen, de juiste afvoerwijze wordt gegeven.

Een andere aanpak kan erin bestaan dat er een draaiboek wordt opgesteld voor elke handeling, analyse of reactie die in het lab wordt uigevoerd en waarbij er telkens wordt aangegeven wat er moet gebeuren met de reactieproducten of afval. Dit systeem zal vooral nuttig zijn als er slecht een beperkt aantal handelingen worden uitgevoerd. Een voorbeeld van selectieve inzameling wordt gegeven in onderstaande tekstbox over het PRESTI 5 project.

‘Doorgedreven’ inzameling stelt voorop om alle chemicaliën en reactieoplossingen af te voeren. Uit de bedrijfsbezoeken is gebleken dat in de meeste commerciële labo’s het voorzorgsprincipe wordt toegepast en ELKE vloeistof, ongeacht de concentratie, ingezameld wordt. Zo wordt een eventuele foute beoordeling tegengegaan en wordt de reflex bij het labopersoneel aangeleerd om elke oplossing af te voeren. Elk reagens, solvent of chemische stof wordt na gebruik ingezameld en afgevoerd, waardoor de kans dat er concentratiegrenzen in het afvalwater worden overschreden sterk verkleind wordt. Enkel in het geval van een ongecontroleerde lozing (misverstand, onzorgvuldigheid, ongeval) is er kans op een overschrijding. In sommige gevallen worden ook milieuongevaarlijke oplossingen (tegen een hoge kost) afgevoerd.

Bij onderwijsinstellingen wordt meestal selectieve inzameling toegepast en is uitleg over inzamelsysteem en training in het toepassen van het systeem een onderdeel van het lespakket.

De structurele lozingen blijven wel bestaan. Bedrijven geven aan dat de wasmachine voor het glaswerk hiertoe een grote bijdrage levert.

PRESTI 5: Verantwoorde inzameling van vloeibare laboratorium-afvalstoffen.(KaHo Sint-Lieven, 2008)

Het Project

De Katholieke Hogeschool Sint-Lieven leidt een deel van haar studenten op in daarvoor speciaal voorziene laboratoria. In 2007-2008 werd in het labo van de Campus Gildestraat, met de steun van het Vlaamse Gewest, een PRESTI 5 project uitgewerkt. Dit project beoogde de invoering van een verantwoord systeem voor de inzameling van vloeibare laboratoriumafvalstoffen waarvan de werking berust op het gebruik van WaterGevarenKlassen (WGK). Hiermee werd getracht om de verschillende fracties beter in kaart te brengen en te komen tot een vermindering van de overeenkomstige emissies naar het afvalwater.

De watergevarenklassen

Chemische stoffen, solventen en reagentia kunnen worden ingedeeld in WGK-codes, die op basis van H-en P-zinnen en eventueel relevante karakteristieken kunnen worden opgesteld. De indeling in watergevarenklassen vindt zijn oorsprong in Duitsland. Alle stoffen die in het labo worden gebruikt krijgen zo een WGK code van 0 tot 3. Hoe hoger de WKG-code hoe sterker het product watergevaarlijk is.

Voorbeelden zijn:

  • Glucose WKG 0;
  • Azijnzuur WKG 1;
  • Loodacetaat WKG 2;
  • Benzeen WKG 3.  

Na overleg met de ophaler en verwerker van het laboratoriumafval werd beslist om 5 fracties in te zamelen (met overeenkomstige kleurencode):

  • Zure waterige afvalstoffen (WIT);
  • Neutrale en basische waterige afvalstoffen (ZWART);
  • Niet-gehalogeneerde solventen (GEEL);
  • Gehalogeneerde solventen (GROEN);
  • Kwikhoudende afvalstoffen (BLAUW).

De kwikhoudende afvalstoffen worden in een aparte fractie onderverdeeld omwille van hun hoge verwerkingskost.

De inzameling

De WKG-code van de stof wordt op het etiket vermeld. Op basis van de WKG-code wordt duidelijk of de vloeistof al dan niet moet worden ingezameld en zo ja, bij welke fractie het terechtkomt. Als algemene regel werd gesteld dat oplossingen die producten bevatten met een code:

  • WGK0: verwijderen via de gootsteen;
  • WGK1: indien de concentratie < 0,5 mol/l verwijderen via de gootsteen;
  • WGK2: indien de concentratie < 20 mg/l verwijderen via de gootsteen;
  • WGK3: steeds inzamelen, recipiënten naspoelen en inzamelen.

Het bijgevoegde flowschema helpt de studenten bij het beslissen welke vloeistoffen bij welke fractie dienen ingezameld te worden. Dit flowschema werd tevens in de labo’s uitgehangen.

Op afgesproken plaatsen in het labo (onder een zuurkast) staan opvangvaten voor de verschillende fracties.

 

Evaluatie

Het gebruik van het inzamelsysteem op basis van de WGK-codes heeft enkele voordelen. Alle producten kunnen ondergebracht worden in slechts vier klassen wat de eenvoud en het overzicht ten goede komt. De WKG codes voor stoffen en producten zijn gemakkelijk terug te vinden in productcatalogen van leveranciers, op veiligheidsbladen of op het internet www.gevaarlijkestoffen.be. Een nieuw te gebruiken product kan dus eenvoudig ingedeeld worden. Aangezien er in de labo’s elk jaar vele studenten passeren, en deze meestal nog niet veel ervaring hebben met het omgaan van dergelijke afvalstoffen is deze eenvoud een grote troef.

Een ander voordeel aan het systeem is dat het eenvoudig kan worden bijgestuurd indien blijkt dat de lozingsnormen van het afvalwater niet gehaald worden. Men kan dan de besliscriteria aanscherpen.

Met de concentratiegrenzen die gekoppeld zijn aan de WGK-codes wordt een probleem opgelost waarmee vele andere inzamelsystemen kampen. Dit systeem zal een verwijdering via de gootsteen toelaten als de concentratie van de schadelijke stoffen laag genoeg is. Pas wanneer er risico is om een bepaalde concentratiegrens te overschrijden zal inzamelen pas nodig zijn.

Meer info is te vinden op http://onderwijs-opleiding.kvcv.be/cos230609.pdf

en op http://www.kahosl.be/site/index.php?p=/nl/page/2171/presti5-project/

Toepasbaarheid

Als voorzorgsprincipe is het opstellen en implementeren van een systeem voor selectieve inzameling van vloeibare laboratoriumafvalstoffen algemeen toepasbaar. De mate van flexibiliteit of doorgedrevenheid van het systeem dat wordt toegepast in een labo hangt af van enkele factoren:

  • Het gebruik, hoeveelheid en concentratie van gevaarlijke producten;
  • De opleiding van het labopersoneel (studenten, professionals);
  • Het al dan niet aanwezig zijn van een waterzuivering;
  • De (meer)kost voor het afvoeren van bepaalde oplossingen.

Er dient van geval tot geval geëvalueerd te worden welke mate van flexibiliteit gewenst is.

Milieuvoordeel

Beter inzicht en beheersing van de afvalstromen en afvalwater. De kans op verontreiniging van afvalwater daalt sterk door deze maatregels.

Er wordt wel meer afval (vast en vloeibaar) geproduceerd en afgevoerd.

Financiële aspecten

De eventuele kost voor de zuivering van afvalwater kan beperkt worden. Door het inzicht in de afvalstromen en het selectief inzamelen kan de verwerking (van sommige fracties) goedkoper worden. Veel hangt af van het toegepaste systeem en de flexibiliteit ervan.

In de meeste gevallen brengt het inzamelen en afvoeren van de verschillende fracties een significante meerkost met zich mee. De financiële situatie van het labo speelt hierin een rol. Voor commerciële labo’s is doorgedreven selectieve inzameling wel haalbaar, 95% van de commerciële labo’s passen selectieve inzameling reeds toe. Voor labo’s die enkel onderwijs- of onderzoeksactiviteiten uitvoeren is deze maatregel meestal niet haalbaar[1].

Beeldmateriaal



[1] Uit gesprekken tijdens bedrijfsbezoeken en tijdens discussie in het begeleidingscomité

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGlobaal - milieuEconomisch
Het opstellen en implementeren van een systeem voor selectieve inzameling van vloeibare laboratoriumafvalstoffenJa 1
  • Legende
  • ++
    Zeer positief effect
  • +
    Positief effect
  • +/-
    Enerzijds negatief, anderzijds positief effect
  • +/--
    Enerzijds zeer negatief, anderzijds positief effect
  • +/-/--
    Positief, negatief of zeer negatief effect
  • -/0
    Mogelijk negatief effect
  • -
    Negatief effect

1 Steeds BBT indien ‘4.2.2b een centraal verdelingsnet van water van hoge kwaliteit’ geen BBT is