Gebruik van AOPs (Advanced Oxidation Process/geavanceerde oxidatieproces) om desinfectiebijproducten te verwijderen of beperken

Beschrijving

Onder 'Verwijderen van desinfectiebijproducten' worden verschillende AOPs besproken. De techniek is ook beschreven in de Gids Waterzuiveringstechnieken (Derden et al., 2010) als chemische oxidatietechnieken.

Toepasbaarheid

Momenteel is er geen ervaring van het gebruik van AOPs op effluent van zwembadwater. In andere sectoren worden deze technieken wel al, met succes, toegepast (Derden et al., 2010).

Milieuvoordeel

De efficiëntie van de AOX-verwijdering is afhankelijk van de technologie. Bij alle technieken geldt dat overdosering dikwijls schadelijker is dan de initiële polluent. Een goede processturing en –controle is dus noodzakelijk.

Afhankelijk van de gekozen techniek zal dit leiden tot een verhogen van het elektriciteitverbruik (ozon en UV) en verhoging van het chemicaliën verbruik (H2O2).

Financiële aspecten

Afhankelijk van de gekozen oxidatie techniek zullen de investeringskosten en werkingskosten sterk variëren. Doseren van waterstofperoxide is het goedkoopst, daarna volgt UV. Een ozongenerator is de duurste optie.

Detailprijzen zijn opgenomen in de Gids Waterzuiveringstechnieken (Derden et al., 2010).

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenInterne veiligheidKwaliteitKwaliteit - binnenklimaatGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGlobaal - milieuEconomisch
Gebruik van AOPsNee 1
  • Legende
  • -
    Negatief effect
  • 0
    Geen/verwaarloosbare impact
  • +
    Positief effect
  • +/-
    Soms een positief effect, soms een negatief effect

1 Deze techniek wordt bij voorkeur op het zwembadwater toegepast ipv op het afvalwater. Zodoende heeft de techniek ook een voordeel voor het binnenklimaat van de zwembadhal en voor de gebruikers.