4 fasen

Hydrolyse

In deze fase worden macromoleculaire bestanddelen zoals cellulose, proteïnen en vetten door hydrolyse (=reactie met water) afgebroken tot kleinere componenten zoals suikers, aminozuren, hogere vetzuren en alcoholen. Deze hydrolysereacties worden gekatalyseerd door extracellulaire enzymen (cellulasen, proteasen en lipasen) die door anaerobe bacteriën worden uitgescheiden. De hydrolytische fase is relatief traag en wordt beschouwd als de snelheidsbeperkende stap van het vergistingsproces.

Acidogenese of zuurvorming

De gevormde kleinere componenten (opgeloste stoffen) worden vervolgens door de bacteriën omgezet naar vluchtige vetzuren, alcoholen, CO2, H2, NH3, H2S en nieuw celmateriaal.

Acetogenese

De fermentatieproducten worden in een volgende fase omgezet in azijnzuur (acetaat), CO2, H2, en nieuw celmateriaal.

Methanogenese

Azijnzuur, H2 en CO2 worden tenslotte omgezet in methaan (CH4), CO2 en nieuw celmateriaal. Ongeveer 30% van het methaan komt van de omzetting van CO2 en H2 in methaan. Ongeveer 70% is afkomstig van de omzetting van azijnzuur naar methaan. Deze fase wordt beschouwd als de meest cruciale fase van het eigenlijke vergistingsproces. Immers een optimaal verloop van deze fase is belangrijk voor de goede kwaliteit en de kwantiteit van het gevormde biogas.