Rotatie-offset heatset
De drukvormvervaardiging en het drukproces voor rotatie-offset heatset is volledig vergelijkbaar met de vellenoffset en coldset. Heatset verschilt van coldset door het type inkt en de manier waarop de inkten worden gedroogd. Heatsetinkten worden voornamelijk gedroogd door geforceerde droging met hete lucht van 200-300 °C, afhankelijk van de kwaliteit van het papier, het gramgewicht en de inktbedekking. Tijdens het verdampen verdwijnen de vluchtige componenten, die instaan voor de vloeibaarheid van de inkt, uit de inktlaag. Enkel harsen en pigmenten of kleurstoffen blijven op het papier achter. Om thermisch drogen mogelijk te maken, is het gehalte aan minerale oliën in de inkt hoger en het kookpunt van de inkt lager dan bij vellenoffset. De oven die wordt gebruikt voor de geforceerde droging is meestal aangedreven door een stoomketel (gestookt met gas).
Door het verdampen van de vluchtige componenten uit de heatsetinkt kunnen koolwaterstofemissies plaatsvinden. Deze worden sterk gereduceerd door het voorzien van een nabehandeling van de afgezogen lucht uit de droogoven om te voldoen aan de emissienormen.
De voornaamste energie- en milieuaspecten die bij heatset voorkomen zijn papier- en kartonafval, resten van inkten, lakken en vernissen, vervuilde poetsdoeken, vervuild vochtwater, energieverbruik en solventemissies.
De solventemissies zijn afkomstig van:
- heatsetinkten (alle emissies worden nagenoeg volledig verbrand in de nabehandelingsapparatuur);
- isopropylalcohol (wordt eveneens verbrand in de nabehandelingsapparatuur);
- reinigingsmiddelen (worden soms wel soms niet verbrand).