Gebruik van een olie/waterafscheider bij afwatering van het terrein

Beschrijving

Afstromend hemelwater dat eventueel vervuild is door bedrijfsactiviteiten en water van sproei en kuis activiteiten kan worden beschouwd als bedrijfsafvalwater. Dit kan niet zomaar worden geloosd. De vuilvracht van dit water voor lozing kan verminderd worden door gebruik van een olie/waterafscheider (bv. voor olie gelekt uit de motoren van de laders). Tegenwoordig wordt hiervoor meestal gebruik gemaakt van een coalescentiefilter. Eventueel kan het gezuiverde water hergebruikt worden voor de sproeiers. Op geregelde tijdstippen moet het slib verwijderd worden uit deze putten.

Toepasbaarheid

Er zijn geen technische beperkingen. Dit wordt in Vlaanderen courant toegepast.

Milieuaspecten

Verlagen van de belasting op de waterhuishouding en eventuele waterbesparing.

Financiële aspecten

De verharding van het bedrijfsterrein inclusief het aanleggen van riolering en het plaatsen van olie/waterafscheiders kost ongeveer 750.000 € aan investeringen. Deze kostprijs is sterk afhankelijk van de locatie. Voor nieuwe asfaltcentrales is dit een integraal deel van de centrale. Bij bestaande centrales is het terrein meestal al verhard en moet enkel de olie/waterafscheider met aanvoersysteem geplaatst worden.

De olie/waterafscheider kost 3.000 à 5.000 € in functie van het debiet. De jaarlijkse reiniging en afvoer van het slib kost 1.250 à 1.500 €.

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischMateriaalAfvalwaterLuchtBodemStof en geurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikGeluid en trillingenGlobaal - milieuEconomisch
Gebruik van een olie/waterafscheider bij afwatering van het terreinJa 1
  • Legende
  • +
    Positief effect
  • 0/+
    Soms geen, soms positief effect
  • 0
    Geen/verwaarloosbaar effect
  • -/0
    Soms negatief, soms geen effect
  • -
    Negatief effect

1 Op basis van de beschikbare meetgegevens kan niet beoordeeld worden of deze techniek voldoende is en of verder filtertechnieken BBT zijn. Er zijn technologieën beschikbaar die verdere zuivering mogelijk maken. In Hoofdstuk 6 wordt dan ook aanbevolen om een meetcampagne op te zetten.