Hout

Hout kan onder verschillende vormen worden toegepast, afhankelijk van de toepassing en de vereisten. Men onderscheidt verschillende materialen (onderstaande tabel) die allemaal hout als basis hebben.

Organismen die hout aantasten (kevers, termieten, …) kunnen zich nestelen in houten verpakkingen en zo als ‘blinde passagier’ meereizen naar streken van de wereld waar ze nog niet voorkomen. Omwille van de schade die dergelijke organismen kunnen veroorzaken aan bossen, eisen een aantal landen dat het hout voor verpakkingen voor verzending een behandeling ondergaat. Zo’n behandeling wordt een ‘fytosanitaire behandeling’ genoemd.

Het document ‘Fytosanitaire maatregelen voor houten verpakkingen - Overzichtstabel’ van Fedustria (Fedustria, 2008) bevat de eisen voor houten verpakkingen vervaardigd in en afkomstig uit de Europese Unie. Voor houten verpakkingen van andere oorsprong kunnen er andere regels van toepassing zijn. Voor transport binnen de Europese Unie is geen behandeling vereist. Alle houten verpakkingen die de Europese Unie binnenkomen, moeten daarentegen behandeld zijn volgens de ISPM 15 en vervaardigd zijn uit ontschorst hout. Deze regel is niet van toepassing op houten verpakkingen afkomstig uit Zwitserland.

ISPM 15 staat voor ‘International Standard for Phytosanitary Measures n° 15’. Het gaat om een norm die werd uitgewerkt door de Food and Agricultural Organisation (FAO) van de Verenigde Naties (VN). De norm maakt deel uit van een serie van normen om de verspreiding van plantenziekten en -plagen tegen te gaan. ISPM 15 behandelt de maatregelen om de verspreiding via massief verpakkings- en stuwhout te vermijden.

Tabel: Overzicht van de gebruikte materialen bij het vervaardigen van houten emballage (verpakkingen) (Jacobs et al.,2003)