Water besparen

Beschrijving

Waterbesparing staat voor “zuinig omgaan met water”, maar ook voor “voorkomen, dan wel beperken van ontstaan van afvalwater” binnen het bedrijf. Water is een schaarse grondstof. Er zijn verschillende mogelijkheden om verspilling van water tegen te gaan.

De meest aangewezen manier lijkt een stappenplan, waarbij wordt gestart met het uitvoeren van een (afval)wateraudit. Door de audit worden de diverse waterverbruikers in kaart gebracht, zodat het bedrijf dat de audit laat uitvoeren een beter inzicht verwerft in de waterhuishouding.

Uit de conclusies van een dergelijke wateraudit blijkt meestal dat zelfs zonder hoge investeringskosten, water kan worden bespaard door het uitvoeren van bronbeperkende maatregelen (vb. herstellen van lekken en slecht sluitende kranen).Tenslotte kan het bedrijf ook het waterverbruik verminderen door water (intern) te recirculeren, te hergebruiken en te recyclen. Een vb. van is recyclen van gaswasserwater. De lozing van beladen waswater kan verminderd worden door het waswater maximaal te recyclen (na zuivering).

 

Volgens EIPPCB (2006) zijn onderstaande technieken B(este) B(eschikbare) T(echnieken):

35. gebruik van open tanks, vaten en putten beperken door (§ 4.1.4.1, § 4.1.4.5 en 31):

b) afvalstoffen of grondstoffen onder dak of in waterdichte verpakking houden;

42. watergebruik en -verontreiniging verminderen door (§ 4.1.3.6, § 4.7.1 en § 4.7.2):

e) uitvoering van regelmatige wateraudits, met als doel vermindering van waterverbruik en voorkoming van waterverontreiniging;

49. hergebruik van behandeld (gezuiverd) afvalwater en gebruik van hemelwater in de installatie maximaliseren (§ 4.7.1).

Technische haalbaarheid

Bewezen techniek. De techniek is technisch haalbaar, globaal gezien. De technische haalbaarheid van de verschillende maatregelen kan enkel op niveau van de beschouwde installatie beoordeeld worden.

Voor- en nadelen milieu

  • waterbesparing
  • beperking van ontstaan van afvalwater

Financiële aspecten

  • investeringskost: eventuele extra zuiveringsstappen met het oog op hergebruik of recycling
  • besparing op werkingskosten (nl. leidingswater, eventueel zuivering)

Aanvullende informatie

De techniek sluit aan bij Niet-verontreinigd hemelwater en afvalwater scheiden en hemelwater afvoeren, d.i. opvangen en hergebruiken, infiltreren, bufferen en lozen, in afnemende volgorde van prioriteit. Bij hergebruik, wordt de keuze tussen niet-verontreinigd hemelwater en bedrijfsafvalwater ingegeven door o.a. de benodigde hoeveelheid en de gewenste kwaliteit.

Relatie met huidige milieuregelgeving (VLAREM II). O.a. onderstaande sectorale bepalingen staan in verband met de milieuvriendelijke techniek:

Artikel 5.2.1.6, § 8

 

Referenties

EIPPCB (2006)Best Available Techniques (BAT) Reference Document for the Waste Treatments Industries. EIPPCB, Sevilla, Spanje.

Kluwer (2008). Jaarboek water 2008. Mechelen: Kluwer.

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikLuchtBodemAfvalGrond- en hulpstoffenEnergie - elektriciteitsverbruikGeluid en trillingenGlobaal - milieuEconomisch
Water besparenJa
  • Legende
  • ++
    Zeer positief effect
  • +
    Positief effect
  • 0/+
    Mogelijk positief effect
  • +/-
    Enerzijds negatief, anderzijds positief effect
  • 0/-
    Mogelijk negatief effect
  • -
    Negatief effect
  • --
    Zeer negatief effect