Water

Zoals aangegeven in "Water" zijn de gegevens te beperkt om voor de asfaltsector de mate van vervuiling van het afstromend hemelwater te bepalen. Hierdoor is het niet mogelijk om specifieke technieken voor te stellen en te evalueren.

Verontreiniging van hemelwater kan in principe worden voorkomen door maatregelen zoals het regelmatig opruimen van het terrein (zie "Algemene maatregelen om materiaalverlies te beperken") of het overkappen van plaatsen waar vervuilende werkzaamheden worden uitgevoerd. Naast deze maatregelen kan men ervoor zorgen dat hemelwater dat van het terrein afstroomt, zo weinig mogelijk kans krijgt om met verontreinigingen in aanraking te komen. Dit betekent dat verharde oppervlakten in de buitenlucht zo weinig mogelijk verontreinigd mogen raken. Dit laatste houdt in dat op verharde oppervlakten in de buitenlucht geen werkzaamheden mogen worden uitgevoerd waarbij gevaarlijke stoffen kunnen worden gemorst. Op deze manier wordt effectief voorkomen dat afstromend hemelwater wordt verontreinigd met gevaarlijke stoffen. Naast verontreinigd hemelwater kan er eventueel ook afvalwater ontstaan door het gebruik van sproeisystemen (zie "Besproeien van opslag en bewegingsroutes").

Het aanleggen van een bodemverharding biedt de mogelijkheid om het afspoelend hemelwater, dat toch eventueel verontreinigd kan zijn, op te vangen en via een olie/waterafscheider te zuiveren (zie "Gebruik van een olie/waterafscheider bij afwatering van het terrein"). Voor verdere zuivering kan ondermeer de aanleg van een bufferbekken en een zandvanger nodig zijn. Deze technieken worden niet verder besproken in deze studie.

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischMateriaalAfvalwaterLuchtBodemStof en geurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikGeluid en trillingenGlobaal - milieuEconomisch
  • Legende
  • +
    Positief effect
  • 0/+
    Soms geen, soms positief effect
  • 0
    Geen/verwaarloosbaar effect
  • -/0
    Soms negatief, soms geen effect
  • -
    Negatief effect

1 De techniek vraagt een grote initiële investering. Op basis van financiële en bedrijfsspecifieke toestand is het aangewezen om de techniek in te zetten.

2 Op basis van de beschikbare meetgegevens kan niet beoordeeld worden of deze techniek voldoende is en of verder filtertechnieken BBT zijn. Er zijn technologieën beschikbaar die verdere zuivering mogelijk maken. In Hoofdstuk 6 wordt dan ook aanbevolen om een meetcampagne op te zetten.