Nevenactiviteiten

De bedrijven in de sector van de houtverwerking beschikken vaak over een eigen onderhoudsafdeling. Belangrijke activiteiten in de onderhoudsafdeling zijn:

  • onderhoud van het machinepark: revisie, slijpen, vervangen, smeren van onderdelen, reinigen machines;
  • onderhoud van het wagenpark: revisie, vervangen, smeren van onderdelen;
  • onderhoud van de bedrijfsterreinen: vegen.

Deze activiteiten zijn nevenactiviteiten die niet specifiek zijn voor de sector van de houtverwerking, maar die wel een aanzienlijke impact op het milieu kan hebben, vnl. naar afval toe.

Bij de onderhoudsactiviteiten onstaat een heel diverse afvalstroom: afvalolie, resten van smeervet, slijpsel met olie, lege spuitbussen, vodden vervuild met oliën, vetten, machine-onderdelen (bv. transformatoren), …

In de sector van de houtverwerking is de verbranding van resthout een voor de hand liggend proces. Op deze manier wordt de calorische warmte van resthout gerecupereerd in de vorm van hete rookgassen (voor droogprocessen), warm water, stoom of thermische olie en wordt er bespaard op fossiele brandstoffen.

De verbranding van hout is een complex proces. Volgende stappen kunnen worden onderscheiden:

  • opwarming en droging van hout;
  • ontgassing en pyrolyse van hout;
  • verbranding van pyrolysegassen;
  • verbranding van vaste pyrolyseresten (houtskool).

Het stoken van vaste brandstoffen vergt geëigende technieken. De keuze van de configuratie hangt o.a. af van het type van hout en de capaciteit.

Voor een uitvoerige bespreking van de verbranding van hout wordt verwezen naar de BBT-studie voor "Verbranding van hernieuwbare brandstoffen" (Goovaerts et al., 2009), waarin de "Milieuaspecten" beschreven staan (afval, water, lucht en geluid).