Roll-over

De roll-over is een computergestuurde wasinstallatie. Tijdens het wasproces blijft het voertuig op één plaats staan, terwijl de wasapparatuur via rails heen en weer beweegt. Door middel van een programmaknop (of een waskaart) kan de machine opgestart worden. De consument kan uit verschillende programma’s kiezen en er is in principe geen bedienend personeel nodig.

Het wassen gebeurt door (nylon/PE) wasborstels, textiellappen (de zogenaamde softwash), of touchless (hogedruksproeiers). Voor truckwash worden voornamelijk borstelwasmachines, eventueel in combinatie met hogedruksproeiers, gebruikt. Uitgezonderd enkele bewerkingen, zoals het voorwassen en eventueel het aanbrengen van de waxlaag (enkel bij hotwaxen), gebeurt het gehele wasproces in principe met behulp van koud water.

Afhankelijk van de wensen van de klant kan naast het wassen ook aanvullend gekozen worden voor (lucht)drogen, wielwassen, bodemwassen, hogedruk voorwassen en het aanbrengen van een waxlaag.

De capaciteit van een roll-over installatie bedraagt, afhankelijk van de gekozen programma’s, ongeveer 8-12 auto’s per uur en 4-5 vrachtwagens per uur.