Self-carwash

Bij de self-carwash reinigt de klant zelf het voertuig d.m.v. een wasborstel of een schuimlans, en een hogedrukspuit. Er is in principe geen bedienend personeel aanwezig. Door middel van geldinworp kiest de gebruiker voor een langer of een korter wasprogramma.

Een belangrijk verschil met de roll-overs en de wasstraten is het feit dat in een self-carwash vrijwel steeds gewassen wordt met warm i.p.v. koud water. Ook wordt, in tegenstelling tot de roll-over en de wasstraat, niet de mogelijkheid geboden om het voertuig na het wassen droog te blazen. In plaats daarvan is er meestal wel de mogelijkheid om na te spoelen met onthard (gedemineraliseerd) water (zie Naspoelen).  Tijdens het drogen van het voertuig in de buitenlucht laat dit water in vergelijking met niet onthard water minder (kalk)vlekken achter.

De wascapaciteit van een self-carwash is sterk afhankelijk van de programmakeuze. Zeven auto’s per uur worden als een maximum aanzien. Voor een vrachtwagen kan de wastijd oplopen tot ongeveer één uur.