Hand-carwash

Onder de categorie van de hand-carwash vallen de inrichtingen waar auto’s manueel gereinigd kunnen worden d.m.v. emmer en spons, en eventueel tuinslang of hogedrukspuit. Het gaat hier in feite om een stuk verharde oppervlakte, voorzien van een waterkraan en een gecontroleerde afvoer van het afvalwater, die door de gemeente ter beschikking wordt gesteld van particulieren.

Het is een verschijnsel dat in Vlaanderen (nog) niet bestaat, maar wel in Nederland, en dit vooral in wijken waar gescheiden rioleringsstelsels zijn ingevoerd. Het afvalwater van op straat of oprit gewassen voertuigen zou daar immers in de regenwaterriool terechtkomen en aldus het oppervlaktewater vervuilen.

Het verbruik van water, detergenten, en eventuele andere reinigingsproducten in een hand-carwash wordt volledig door de gebruiker zelf bepaald, en is dus niet controleerbaar door de exploitant.  

Omdat deze vorm van carwash in feite kan beschouwd worden als een variant op het ‘thuis’ wassen van de auto, en bovendien niet voorkomt in Vlaanderen, wordt verder in dit rapport niet op deze vorm van carwash ingegaan.