Energie

Er is een veelvoud aan besparingsmogelijkheden, zowel in de ontwerp- en bouwfase als in de gebruiksfase. De eerste stap is inzicht in energieverbruikers en energieverbruik. Daarna kan het energieverbruik worden verminderd.


Wanneer over energie-efficiëntie wordt gesproken moet men steeds het zogenaamde ‘trias energetica’ voor ogen houden. Dit is een drie-stappenplan waarvan de stappen opeenvolgend worden genomen, zodanig dat eerst zoveel mogelijk maatregelen uit stap 1 worden genomen; kan dit niet meer verantwoord gedaan worden, dan zoveel mogelijk maatregelen uit stap 2 en tenslotte een eventuele restvraag met stap 3:



  • Stap 1. Beperk de energievraag (goed geïsoleerd en luchtdicht bouwen, warmteterugwinning);

  • Stap 2. Gebruik duurzame energiebronnen (bodemwarmte, zonne-energie, wind, etc.);

  • Stap 3. Gebruik eindige energiebronnen efficiënt (hoog rendement).

Het is ook economisch efficiënt wanneer deze stappen in de juiste volgorde worden genomen. Zo zal bijvoorbeeld een investering in een duurzame energiebron niet optimaal zijn wanneer men achteraf nog stap 1 gaat nemen en de totale energievraag vermindert. De duurzame energiebron zal dan te groot gedimensioneerd zijn en zijn vooropgesteld rendement niet meer op dezelfde tijd halen. Een terugverdientijd kan hierdoor behoorlijk langer worden.


(de Boer, 2007)


Vooral de luchtbehandelinginstallaties zijn verantwoordelijk voor het grote energieverbruik in laboratoria. De HVAC installaties staan in vele gevallen in voor zowel verwarming, ventilatie als koeling van de laboruimtes. Het aantal luchtverversingen per uur (de circulatiegraad) is in labo’s veel groter dan in standaard (kantoor)gebouwen van dezelfde grote. Dit is nodig om de luchtkwaliteit in de laboruimte op peil te houden en om het volume lucht dat door de zuurkasten wordt afgezogen terug in te blazen. De energie wordt gebruikt voor verwarming en bevochtiging, koeling en ontvochtiging van de lucht.


Gebruik van apparatuur zorgt ook op een indirecte manier voor een hoger energieverbruik. Koeling van apparatuur kost bijvoorbeeld veel energie. Dit speelt met name bij hoogspanningsapparatuur en apparatuur die continu op vacuüm gehouden wordt. Ook geeft apparatuur warmte af  aan de ruimte. Dit veroorzaakt een hoger energieverbruik door een stijgende behoefte aan ruimtekoeling.