Gebruik van een productdatabank met passende beoordeling

Beschrijving

In dergelijke databank zijn voor een groot aantal producten met uiteenlopende eigenschappen aangepaste reinigingsvoorschriften opgenomen. Indien deze voorschriften niet alleen gericht zijn op het optimaliseren van de kwaliteit van de reiniging, maar ook rekening houden met toe te passen milieuvriendelijke technieken (BBT), zorgt het gebruik van dergelijke databank ervoor dat elk type product op “optimale wijze” gereinigd wordt, zodanig dat een kwalitatief goede reiniging gerealiseerd wordt met een zo laag mogelijke milieubelasting tot gevolg. Bovendien wordt het bedrijf door het gebruik van de databank verplicht zich te informeren omtrent de chemische, fysicochemische en (eco)toxicologische eigenschappen van de gereinigde stoffen, en is een eventuele terugkoppeling tussen calamiteiten in de afvalwaterzuiveringsinstallatie, geurproblemen en gereinigde ladingen mogelijk. De productdatabank dient ook minstens per product aan te geven of het een VOS en/of sterk geurend product betreft; deze inventarisatie is immers van belang voor o.a. de vereiste afzuiging, koude voorspoeling, enz. Op deze manier vormt de productdatabank ook een hulpmiddel bij het identificeren van kritische ladingen (§ 4.1.2).

Deze databank wordt continu aangepast en aangevuld. De databank wordt beheerd door een persoon met voldoende kennis en ervaring aangaande veiligheids- en milieu-aspecten.

De databank wordt zodanig opgesteld dat het onmogelijk is om een opdracht voor reiniging, laat staan een officieel reinigingsattest, aan te maken indien het een verboden product betreft.

In Nederland wordt, sinds 1984, de zogenaamde 'stoffenaanpak' gehanteerd voor tankautoreiniging. Deze stoffenaanpak houdt in dat de producten die bij een bedrijf worden aangeboden, op grond van de in die producten voorkomende stoffen en hun eigenschappen worden ingedeeld in een aantal groepen welke verbonden zijn aan de mogelijkheden van verwerking bij dat bedrijf. De stoffenaanpak is gebaseerd op de milieubezwaarlijkheid van de stoffen.

Bij een tankautoreiniger mag alleen het spoelwater behandeld en geloosd worden afkomstig van tanks die als laatste lading een stof hebben vervoerd die vermeld is in de vergunning van dat bedrijf. In deze vergunning staat beschreven welke techniek gebruikt moet worden voor de reiniging van de tankauto en voor de zuivering van het afvalwater.

Om de bovengenoemde stoffenaanpak in de praktijk te kunnen toepassen is in Nederland een centrale ‘Stoffenbank' ontwikkeld waarmee de vergunningverlening sneller en eenvoudiger is geworden voor tankreinigingsbedrijven. Deze stoffenbank is een initiatief van de overheid en de branchevereniging. Deze centrale databank is (voor abonnees) raadpleegbaar via http://www.stoffenbank.nl/.

Volgens (Desmet, 2016) kan in Vlaanderen een productdatabank op sectorniveau worden aangemaakt, zodat de volledige sector over informatie beschikt. De sectorfederatie kan hier volgens (Desmet, 2016) als initiatiefnemer en facilitator fungeren.

Informatie die in de productdatabank kan worden opgenomen betreft:

  • Veiligheidsinformatie;
  • Informatie aangaande reinigingsprocedures;
  • Informatie aangaande verwerkingsprocedure voor het afvalwater;
  • Informatie aangaande aanwezige stoffen/verontreinigingen;
  • Specifieke criteria voor aanvaarding;
  • Andere relevante informatie.

Toepasbaarheid

  • Techniek is bewezen.
  • Techniek heeft geen noemenswaardige technische beperkingen.
  • Techniek verlaagt risico’s op brand, ontploffing en arbeidsongevallen.
  • Techniek verhoogt efficiëntie en kwaliteit van reiniging (optimale procesvoering).
  • De (bevraagde) bedrijven in Vlaanderen geven aan over een databank te beschikken waarbij, voor de aangeleverde producten, alle informatie centraal beschikbaar is. Bij het overgrote deel van deze bedrijven is de productdatabank gekoppeld aan reinigingsprocedures en verwerkingsprocedures voor het afvalwater[1].

Milieuvoordeel

  • De techniek draagt bij tot een optimale procesvoering (Beperking van gebruik van water, energie en hulpstoffen).
  • De techniek draagt er verder toe bij dat er geen producten worden geaccepteerd die stoffen bevatten die, tijdens de procesvoering, kunnen leiden tot ongewenste reacties en/of ongecontroleerde emissies.

Financiële aspecten

  • Kosten voor opstellen, aankopen en invoeren van productdatabank.
  • Vermeden kosten ~ afvalwaterzuivering en -lozing, luchtzuivering en -emissie, etc., incl. vermeden heffingen.

Bronnen

  • (Commissie Integraal Waterbeheer (CIW), 2000)
  • (Nederlandse Commissie Integraal Waterbeheer (CIW), 2002)
  • (Desmet, 2016)
  • (Huybrechts, Vercaemst, & Dijkmans, 2003)
  • http://www.stoffenbank.nl/index.php


[1] Gebaseerd op een bevraging van de Vlaamse sector door het BBT-kenniscentrum in 2017.

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtBodemGeurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGeluid en trillingenImpact op de ketenGlobaal - milieuEconomisch
Gebruik van een productdatabank met passende beoordelingJa
  • Legende