Inventarisatie van waterbehandelingstechnieken

Algemeen worden waterbehandelingstechnieken onderverdeeld in twee grote groepen: scheidings-/concentratietechnologieën en afbraak-/destructietechnologieën. Op het moment van schrijven worden scheidings-/concentratietechnologieën het meest toegepast voor het behandelen van met PFAS belast bedrijfsafvalwater/bemalingswater in Vlaanderen. In deze technieken kan verder een onderscheid gemaakt worden tussen adsorptietechnieken, coagulatie/flocculatietechnieken en vloeistof-vloeistof scheidingstechnologie. Enkele van deze technieken, waaronder granulaire actief kool, ionenuitwisseling en membraan gebaseerde technieken worden reeds tot op een bepaald niveau op commerciële schaal toegepast in Vlaanderen. Het nadeel van deze categorie van technieken is dat ze PFAS niet afbreken, maar het enkel overdragen naar een vaste fase of concentreren in een concentraatstroom (Meegoda et al., 2020). Dit PFAS-houdend residu dient steeds verder behandeld of verwerkt te worden, met mogelijke milieu-impact door materialen-, water, of energieverbruik, en mogelijke emissies naar lucht of water bij de verwerker. Het voordeel aan deze technieken is dat ze grote hoeveelheden stromen kunnen behandelen met lage PFAS concentraties, waarbij een significante volumereductie van de gevormde afvalstromen optreedt (Input leden BC, 2022; Meegoda et al., 2020).

Anderzijds zijn er de afbraak-/destructietechnologieën die PFAS kunnen afbreken. Deze technologieën kunnen mogelijk als één van de laatste stappen toegepast worden in een behandelingstrein om kleinere volumes met hoge concentratie PFAS te verwijderen. De focus ligt hier voornamelijk op de behandeling van kleinere volumes zijn doordat een grote hoeveelheid energie nodig is om PFAS efficiënt te kunnen afbreken (Riegel et al., 2020). Afhankelijk van de toegepaste techniek kan er mogelijk nog een polishingstap nodig zijn. Op het moment van schrijven zijn veel van deze afbraak-/destructietechnieken nog in onderzoeks- of pilootfase. Enkel de rechtstreekse verbranding van bedrijfsafvalwater wordt op het moment van schrijven op grote schaal toegepast in Vlaanderen.

Tabel 4 en Tabel 5 geven een overzicht van respectievelijk de scheidings-/concentratietechnieken en de afbraak-/destructietechnieken die behandeld zullen worden in deze BBT-studie. Hierbij wordt steeds een korte definitie gegeven van elk van de technieken alsook een inschatting van Schaal/Marktrijpheid/TRL voor de toepassing op PFAS-verwijdering, referenties en mogelijke technische fiches. De inschatting van schaal of marktrijpheid van een techniek wordt telkens uitgedrukt in “technology readiness levels, TRL’s. Tabel 3 geeft een kort overzicht van de betekenis van deze TRL’s, namelijk de verschillende fasen in de ontwikkeling van een technologie naar de markt (Europese Commissie, 2017). In deze BBT-studie wijzen de TRL’s op de stand van de techniek specifiek voor de verwijdering van PFAS.

 

Tabel 3: De verschillende fasen, “technology readiness levels”; TRL’s, in de ontwikkeling van een technologie naar de markt (Europese Commissie, 2017).

Ontdekkingsfase

Omschrijving

TRL 1 – basisprincipes waargenomen

fundamenteel onderzoek: onderzoeken van het innovatieve idee en basisprincipes van de innovatie

TRL 2 – technologisch concept geformuleerd

toegepast onderzoek: formuleren van technologische concept en praktische toepassingen

TRL 3 – experimenteel proof-of-concept

Proof-of-concept: onderzoeken van toepasbaarheid van het concept op experimentele basis

Ontwikkelingsfase

TRL 4 – technologie gevalideerd in het labo

implementatie en test prototype: op laboschaal testen van proof-of-concept van innovatie

TRL 5 – technologie gevalideerd in een relevante omgeving

validatie prototype: onderzoeken van werking van technologische concept in een relevante omgeving

TRL 6 – technologie gedemonstreerd in een relevante omgeving

demonstratie prototype in testomgeving: uitgebreid testen en valideren van concept in een relevante testomgeving

Demonstratie fase

TRL 7 – demonstratie prototype in operationele omgeving

testen en demonstreren van concept in gebruikersomgeving om werking in een operationele omgeving te bewijzen

TRL 8 – product/ dienst is compleet en operationeel

innovatie krijgt definitieve vorm; technologische werking is getest en bewezen

Marktintroductie

TRL 9 – product/ dienst is bewezen in operationele omgeving

innovatie technisch en commercieel gereed; productierijp en klaar voor lancering in gewenste marktomgeving

 

Tijdens de inventarisatie werden nog enkele bijkomende technieken geïdentificeerd die potentieel PFAS kunnen verwijderen zoals elektrosorptie, Periodically Reversing ElectroCoagulation (PREC), elektrokatalyse, foto-elektrokatalyse, constructed wetlands, enzymen en proteïnen voor bioremediatie en hydrothermische processen. Op het moment van schrijven was er onvoldoende informatie beschikbaar over deze technieken, waardoor deze niet mee werden opgenomen in onderstaand overzicht. Ten slotte worden in deze inventarisatie enkel algemene technieken besproken en worden geen specifieke merknamen vermeld. De rest van dit hoofdstuk geeft een meer gedetailleerde beschrijving en evaluatie van de verschillende waterbehandelingstechnieken die op het moment van schrijven in een bepaalde vorm de demonstratiefase hebben bereikt tijdens hun ontwikkeling (TRL >= 7). Deze beschrijving is gebaseerd op informatie uit wetenschappelijke literatuur, publieke en interne rapporten, informatie aangeleverd door de leden van het begeleidingscomité en informatie uit 1-op-1 gesprekken met bedrijven, studiebureaus en technologieleveranciers. De beschrijving en evaluatie van deze technieken moet het mogelijk maken kandidaat BBT te formuleren die verder beschreven worden in Hoofdstuk 4. De overige technieken vermeld in Tabel 4 en Tabel 5 die op het moment van schrijven minder marktrijp zijn (TRL <7), komen verder aan bod in Hoofdstuk 7 Technieken in opkomst.

 

Tabel 4: Inventarisatie van scheidings-/concentratietechnologie voor de zuivering van PFAS uit waterige stromen met een korte definitie, een inschatting van de marktrijpheid, referenties en mogelijke verwijzingen naar bestaande technische fiches.

Techniek

Definitie

Schaal/
Marktrijpheid/
TRL

Referenties

Technische fiches

Adsorptie

Activated carbon
Actief kool

Een niet-gevaarlijk, koolstof houdend materiaal met een poreuze structuur en hoog inwendig oppervlak geschikt voor de adsorptie van een breed gamma aan organische micropolluenten, CZV, en in mindere mate ook metalen in organische complexen door hydrofobe en elektrostatische interacties (WASS, 2010; Desotec, persoonlijke communicatie, 2022)

TRL 9

Arcadis, 2021
Ateia et al., 2019
Gagliano et al., 2021
Garg et al., 2021
Input leden BC, 2022
ITRC, 2020
Kempisty et al., 2022
Kucharzyk et al., 2017
Lenka et al., 2021
Leveranciersinformatie, 2022
Li et al., 2020
Liu et al., 2022a
Meegoda et al., 2020
O'Conner et al., 2022
OVAM, 2021
Pancras et al., 2018
Peyrelasse et al., 2021
Riegel et al., 2020
Roest et al., 2021
Ross et al., 2018
Verma et al., 2021
Vu & Wu, 2020
Wanninayake, 2021
Westreich et al., 2018
Yadav et al., 2022

https://emis.vito.be/nl/node/19258

https://emis.vito.be/nl/node/19259

Ion exchange resins
Ionenwisselingsharsen

Het uitwisselen van ionen met andere ionen (zoals bijvoorbeeld Cl- en Ca2+) doormiddel van polymeer kunstharsen. De kunstharsen kunnen verschillende functionele groepen bevatten, waardoor op selectieve wijze geladen ionen, d.i. kation, anion, of bepaalde complexen uitgewisseld kunnen worden. De aard van de functionele groep, de matrix en de porositeit bepalen de selectiviteit van het kunsthars. Naast de uitwisseling is er omwille van de porositeit en aard van polymeer ook directe adsorptie mogelijk. Afhankelijk van de selectiviteit / sterkte van de binding kan een ionenwisselaar al dan niet geregenereerd en hergebruikt worden (Leveranciersinformatie, 2023; Yadav et al., 2022).

TRL 9 (zonder regeneratie)
TRL 7 (met regeneratie)

Arcadis, 2021
Ateia et al., 2019
Boyer et al., 2021a
Boyer et al., 2021b
Dixit et al., 2021
Gagliano et al., 2021
Garg et al., 2021
Input leden BC, 2022
ITRC, 2020
Lenka et al., 2021
Leveranciersinformatie, 2022
Li et al., 2020
Liang et al., 2022
Liu et al., 2022a
Meegoda et al., 2020
O'Conner et al., 2022
OVAM, 2021
Pancras et al., 2018
Riegel et al., 2020
Roest et al., 2021
Ross et al., 2018
Verma et al., 2021
Vu & Wu, 2020
Wanninayake, 2021
Yadav et al., 2022

https://emis.vito.be/nl/node/19257

Natural and surface-modified clay minerals/zeolites
Natuurlijke en oppervlakte gemodificeerde kleimineralen/zeolieten

Silica, zeolieten, organische kleiverbindingen en hun oppervlaktegemodificeerde materialen zijn natuurlijke, minerale adsorbentia met een groot intern contactoppervlak die toegepast worden voor chemische zuivering, scheiding en sorptie van organische polluenten en zware metalen (Verma et al., 2021; Wanninayake, 2021).

TRL 5 - 7 (kleimaterialen)
TRL 4 - 6 (zeolieten)

Garg et al., 2021

Input leden BC, 2022

ITRC, 2020

Mukhopadhyay et al., 2021
OVAM, 2021

Riegel et al., 2020
Roest et al., 2021

Van den Bergh et al., 2021
Verma et al., 2021
Vu & Wu, 2020
Wanninayake, 2021

 

Biochar

Een koolstofrijk adsorbens dat geproduceerd wordt door pyrolyse van  natuurlijke materialen (zoals organisch afval, slib, mest, algen, …) in de afwezigheid van zuurstof. Het materiaal kan in vergelijkbare opstelling toegepast worden als actief kool voor de verwijdering van verontreinigende stoffen uit water door hydrofobe interacties (Militao et al., 2021; Yadav et al., 2022).

TRL 4 - 6

Iery, 2019
ITRC, 2020
Militao et al., 2021
Yadav et al., 2022

 

Carbon nanotubes (CNT)

Koolstof nanotubes

Carbon nanotubes zijn nano-materialen waarbij het water doorheen nanobuizen wordt geperst doormiddel van geluid in plaats van druk. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen single-walled CNTs (SWCNTs) en multi-walled CNTs (MWCNTs). Deze techniek wordt toegepast voor de verwijdering van biologische contaminanten en moleculen groter dan water (Garg et al., 2021; Watercircle, 2021).

TRL 3 - 4

Ateia et al., 2019
Garg et al., 2021
Li et al., 2020
Verma et al., 2021
Vu & Wu, 2020

https://watercircle.be/publicaties/database-waterzuivering-en-behandelingstechnieken/acoustic-nanotube-technology/

https://watercircle.be/publicaties/database-waterzuivering-en-behandelingstechnieken/nanotechnologie/

 

Molecularly imprinted polymers (MIP)

Een molecular imprinted polymer (MIP) is een polymeer dat gevormd wordt in aanwezigheid van een stof die er later uitgehaald wordt. Daardoor blijven in het polymeer complementaire ruimten achter met een affiniteit voor de betreffende stof. Deze gaten kunnen ook chemisch gelijkaardige moleculen binden (Kucharzyk et al., 2017).

 

 

TRL 3

Gagliano et al., 2021
Garg et al., 2021
Kucharzyk et al., 2017
Li et al., 2020
Militao et al., 2021
Ross et al., 2018
Vu & Wu, 2020
Wanninayake, 2021
Xu et al., 2017

 

Coagulatie

Coagulation/flocculation
Coagulatie/flocculatie

De toepassing van coagulanten of flocculanten in een waterbehandelingstechniek voor de verwijdering van zwevende, colloïdale en sommige opgeloste stoffen. De chemische additieven worden toegevoegd aan het te behandelen water om de polluenten te verplaatsen naar een toestand waarbij ze eenvoudiger afgescheiden kunnen worden door bezinking, filtratie of flotatie (Riegel et al., 2020).

TRL 6 - 8

Cornelsen et al., 2021
Garg et al., 2021
Input leden BC, 2022
ITRC, 2020
Leveranciersinformatie, 2022
Liu et al., 2022a
OVAM, 2021
Riegel et al., 2020
Roest et al., 2021
Tow et al., 2021
Verma et al., 2021

https://emis.vito.be/nl/node/19223

Electrocoagulation
Elektrocoagulatie

De adsorptie van polluenten aan neerslagen die gegenereerd worden door het aanleggen van een elektrische stroom door een oplossing aan de hand van een anode en kathode. Afhankelijk van het type anode worden verschillende metaalhydroxides gevormd. Door de vorming van H2 en O2 gas aan de elektrodes worden de neerslagen met geadsorbeerde polluenten naar de oppervlakte gedreven waarna deze afgescheiden kunnen worden (Pancras et al., 2018; Liu et al., 2022a).

 

 

 

 

 

 

 

 

TRL 5

Garg et al., 2021
Liu et al., 2022a
Pancras et al., 2018

Tow et al., 2021

Santiago et al., 2022
Verma et al., 2021

https://emis.vito.be/nl/node/19225

Membraan gebaseerde technieken

Reverse osmosis (RO)
Omgekeerde osmose (RO)

Een  membraan-gebaseerd proces waarbij nagenoeg alle opgeloste componenten afgescheiden worden door de transfer van water doorheen een semi-permeabel membraan met poriegroottes van < 1nm door het aanleggen van een hoge druk boven de osmotische druk van de oplossing. Door de toepassing van RO membranen ontstaat een kleine fractie concentraatstroom en grotere fractie zuiver permeaat (Riegel et al., 2020; Yadav et al., 2022).

TRL 9

Arcadis, 2021
Ateia et al., 2019
Garg et al., 2021
Input leden BC, 2022
ITRC, 2020
Kucharzyk et al., 2017
Leveranciersinformatie, 2022

Lee et al., 2022

Liu et al., 2022b
Li et al., 2020

Mastropietro et al., 2021
Meegoda et al., 2020
O'Conner et al., 2022
Pancras et al., 2018
Peyrelasse et al., 2021
Riegel et al., 2020
Roest et al., 2021
Ross et al., 2018
Tow et al., 2021
Verma et al., 2021
Wanninayake, 2021
Yadav et al., 2022

https://emis.vito.be/nl/node/19250

Nano filtration
Nanofiltratie (NF)

Een druk-gedreven membraan-gebaseerd proces met poriegroottes tussen 1 en 10 nm. Door de toepassing van NF membranen ontstaat een kleine fractie concentraatstroom en grotere fractie zuiver permeaat (Riegel et al., 2020; Yadav et al., 2022).

TRL 9

Arcadis, 2021
Ateia et al., 2019
Garg et al., 2021
Input leden BC, 2022
ITRC, 2020
Kucharzyk et al., 2017
Leveranciersinformatie, 2022

Lee et al., 2022

Liu et al., 2022b
Li et al., 2020
Lu et al., 2020

Mastropietro et al., 2021
Meegoda et al., 2020
O'Conner et al., 2022
Pancras et al., 2018
Peyrelasse et al., 2021
Riegel et al., 2020
Roest et al., 2021
Ross et al., 2018
Verma et al., 2021
Wanninayake, 2021
Yadav et al., 2022

https://emis.vito.be/nl/node/19249

Diverse technieken

Indampen/Vacuümverdamping

Het concentreren van opgeloste polluenten in een concentraatstroom of vast restproduct en het destilleren van gezuiverd water uit het afvalwater (WASS, 2010).

TRL 7 - 9

Input leden BC, 2022
Riegel et al., 2020
Roest et al., 2021

Tow et al., 2021

https://emis.vito.be/nl/bbt/bbt-tools/techniekfiches/indampen

 

Foam fractionation and ozofractionation
Schuimfractionatie en ozofractionatie

Het opconcentreren en afscheiden van oppervlakte-actieve stoffen uit een oplossing in een schuimfase door het introduceren van gasbellen in de oplossing. De gasbellen worden gecreëerd door aanbrengen van een gas (meestal lucht of stikstofgas) aan de onderkant van de oplossing. De oppervlakte-actieve stoffen hechten zich aan het gas-water oppervlak van de gasbellen en worden zo meegenomen naar de schuimlaag aan het oppervlak (Yadav et al., 2022).

TRL 7 - 8

Arcadis, 2021

Buckley et al., 2022
ITRC, 2020
Leveranciersinformatie, 2022
Meegoda et al., 2020
OVAM, 2021
Pancras et al., 2018
Peyrelasse et al., 2021
Riegel et al., 2020
Roest et al., 2021
Ross et al., 2018
Tow et al., 2021

Vo et al., 2023
Wanninayake, 2021
Yadav et al., 2022

 

 

 

Tabel 5: Inventarisatie van afbraak-/destructietechnologie voor de zuivering van PFAS uit waterige stromen met een korte definitie, een inschatting van de marktrijpheid, referenties en mogelijke verwijzingen naar bestaande technische fiches.

Techniek

Definitie

Schaal/
Marktrijpheid/
TRL

Referenties

Technische fiches

Geavanceerde oxidatietechnieken (AOP)

Chemical oxidation
Chemische oxidatie

- waterstofperoxide
- natriumpersulfaat
- Na/K-permanganaat
- ozon
- ozon/peroxide

De partiële of volledige oxidatie van organische polluenten door toevoeging of productie van chemische oxidantia tijdens de waterbehandeling (WASS, 2010).

TRL 6

Ahmed et al., 2020
Berg et al., 2021
Garg et al., 2021
ITRC, 2020
Kucharzyk et al., 2017
Nzeribe et al., 2019
Riegel et al., 2020
Ross et al., 2018
Tow et al., 2021

Trang et al., 2022
Verma et al., 2021
Wanninayake, 2021
Yadav et al., 2022

https://emis.vito.be/nl/node/19231

 

Photocatalytic degradation
Fotokatalyse

Degradatie van organische polluenten door toepassing van fotokatalysatoren zoals titanium oxide of indium oxide nanopartikels en UV-straling. Tijdens de reactie van het UV-licht met de fotokatalysator worden hydroxide radicalen gevormd die zorgen voor de afbraak van de organische polluenten tijdens de waterbehandeling (Verma et al., 2021).

TRL 5 - 6

Ahmed et al., 2020
Ateia et al., 2019
Garg et al., 2021
Leonello et al., 2021
Li et al., 2020
Liu et al., 2022a
OVAM, 2021
Tow et al., 2021
Verma et al., 2021
Xu et al., 2017
Yadav et al., 2022

https://watercircle.be/publicaties/database-waterzuivering-en-behandelingstechnieken/photocatalytic-water-purification-technology/

Supercritical water oxidation

Superkritische wateroxidatie

De volledige oxidatie van organische polluenten door de introductie van een zuurstofhoudend oxidans zoals lucht, O2 of waterstofperoxide onder superkritische omstandigheden van water waarbij hoge drukken (22,1 MPa) en temperaturen vereist (374°C) zijn. Het bereiken van de superkritische toestand van water zorgt voor het oplossen en een versnelde oxidatie van een grote verscheidenheid aan polluenten (Berg et al., 2021; Tow et al., 2021).

TRL 4 - 6

Arcadis, 2021
Berg et al., 2021
Krause et al., 2021
Leveranciersinformatie, 2022

Li et al., 2022
McDonough et al., 2022
Pinkard et al., 2021
Tow et al., 2021
Yadav et al., 2022

https://emis.vito.be/nl/node/19264

 

Electrochemical oxidation
Elektrochemische oxidatie

Een verwijderingstechniek voor organische polluenten via de productie van hydroxide radicalen door het splitsen van water door middel van anodes uit specifieke materialen zoals boor-gedoteerd diamant of metaaloxides, zonder de toevoeging van chemische additieven (Santiago et al., 2022; Yadav et al., 2022).

TRL 3 - 5

Arcadis, 2021
Ateia et al., 2019
Berg et al., 2021
ITRC, 2020
Li et al., 2020
Liu et al., 2022a
Lu et al., 2020
Meegoda et al., 2020
Nienhauser et al., 2022
Nzeribe et al., 2019
O'Conner et al., 2022
OVAM, 2021
Riegel et al., 2020
Ross et al., 2018
Santiago et al., 2022
Sharma et al., 2022
Veciana et al., 2022
Verma et al., 2021
Wanninayake, 2021
Yadav et al., 2022

 

Geavanceerde reductietechnieken (ARP)

Non-thermal pasma treatment technology
Niet-thermisch lasmabehandelingstechnologie

De degradatie van polluenten door de productie van hoog-reactieve oxidatieve en reductieve substanties (zowel opgelost als vrije elektronen) door de inwerking van een niet-thermisch plasma van een inert gas (vb. argon). Een plasma is een hoog energetische toestand van een gas door de toevoeging van energie  waarbij een mix ontstaat van ionen, hoog energetische elektronen, fotonen en radicalen (Yadav et al, 2022; Input leden BC, 2022).

TRL 6 - 8

Ahmed et al., 2020
Arcadis, 2021
Input leden BC, 2022
ITRC, 2020

Khan et al., 2022

Leung et al., 2022
Liu et al., 2022a
Meegoda et al., 2020

Nau-hix et al., 2021
Nzeribe et al., 2019
O'Conner et al., 2022
Palma et al., 2022
Riegel et al., 2020

Roest et al., 2021
Santiago et al., 2022

Singh et al., 2019

Singh et al., 2021
Tow et al., 2021
Verma et al., 2021
Wanninayake, 2021
Yadav et al., 2022

 

Chemical reduction
Chemische reductie

- Zero valent ijzer (ZVI)
- UV/sulfiet systeem

De partiële of volledige reductie van polluenten door toevoeging van reductantia eventueel in combinatie met specifieke activatiemethoden om hoog reactieve componenten te produceren die polluenten kunnen afbreken of mineraliseren tot minder toxische componenten (Yadav et al., 2022).

TRL 5

Cui et al., 2020

ITRC, 2020
Kucharzyk et al., 2017
Li et al., 2020
Nzeribe et al., 2019
Riegel et al., 2020
Ross et al., 2018
Santiago et al., 2022
Tow et al., 2021
Verma et al., 2021
Wanninayake, 2021
Yadav et al., 2022

 

Biologische behandelingstechnieken

Microbe-based bioremediation
Micro-organisme gebaseerde bioremediatie/degradatie

Microbiologische afbraak of biotransformatie van organische polluenten door toepassing van specifieke micro-organismen zoals bacteriën en schimmels (Zhang et al., 2022).

TRL 3 - 4

Ateia et al., 2019
Berksen & Baltussen, 2021
Garg et al., 2021
ITRC, 2020
Kucharzyk et al., 2017
Li et al., 2020
Pancras et al., 2018
Tow et al., 2021
Verma et al., 2021
Wanninayake, 2021
Zhang et al., 2022

 

Diverse technieken

Thermal degradation and incineration
Thermische degradatie en verbranding

De afbraak van polluenten door verbranding in verbrandingsinstallaties en thermische naverbranders (Input leden, BC).

TRL 8 - 9

Garg et al., 2021

Hofman & Berghmans, 2021
Input leden BC, 2022
ITRC, 2020

 

Longendyke et al., 2022
O'Conner et al., 2022
Riegel et al., 2020
Tow et al., 2021
Wanninayake, 2021

 

Sonochemical degradation
Sonochemische degradatie

De toepassing van een lage of hoge frequentie (20 kHz tot 1 MHz) ultrasone golven waardoor cavitatie ontstaat in gevormde belletjes dat zorgt voor de afbraak van polluenten. De afbraak wordt gerealiseerd door hoge temperatuur aan het beloppervlak, hoge damp temperatuur en door reactie met vrije hydroxide radicalen die tijdens dit proces gevormd worden (Yadav et al., 2022).

TRL 4 - 5

Arcadis, 2021
Garg et al., 2021
ITRC, 2020
Li et al., 2020
Liu et al., 2022a
Meegoda et al., 2020
Nzeribe et al., 2019
OVAM, 2021
Pancras et al., 2018
Riegel et al., 2020
Ross et al., 2018
Sharma et al., 2022
Tow et al., 2021
Verma et al., 2021
Wanninayake, 2021
Yadav et al., 2022

 

High-energy electron beam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het degraderen van polluenten door het produceren van ioniserende straling zonder het gebruik van radioactieve isotopen. Door middel van elektronversnellers worden grote hoeveelheden hoog-energetische elektronen gegenereerd van elektriciteit die op hun beurt  verschillende hoog reactieve componenten vormen zoals waterstof radicalen, gesolvateerde elektronen en hydroxyl radicalen (ITRC, 2020).

 

TRL 4

ITRC, 2020
Jiang et al., 2022
Lassalle et al., 2021
Londhe et al., 2021
Lu et al., 2020
Ross et al., 2018
Tow et al., 2021
Yadav et al., 2022

 

Photolysis
Fotolyse

Het gebruik van licht (UV-straling) voor de directe afbraak van polluenten of indirecte afbraak door de bijkomende  toevoeging van chemicaliën (ITRC, 2020; Yadav et al., 2022).

TRL 3 - 4

Chen et al., 2022

ITRC, 2020
Leonello et al., 2021
Li et al., 2020
Nzeribe et al., 2019
Riegel et al., 2020
Tian et al., 2021
Tow et al., 2021
Yadav et al., 2022