LNG-samenbouwinstallaties, -processen en -componenten
Dit deel geeft een beknopte samenvatting van de huidige stand ter techniek van LNG-afleverinstallaties, die een samenbouw zijn van verschillende installatie(onderdelen) en daardoor als samenbouwinstallatie benoemd worden. Meer gedetailleerde informatie kan geraadpleegd worden in het rapport Veiligheidsafstanden van samenbouwinstallaties voor de verdeling van LNG aan voertuigen en vaartuigen dat in het kader van deze studie werd opgemaakt door M-Tech (2017). Daarnaast zijn er rapporten te raadplegen die bijkomende details en foto’s geven over installatieonderdelen, opbouw, en dergelijke meer. Het rapport ‘Brandweeroptreden bij incidenten met LNG’ van Wolbers (2015) is hiervan een mooi voorbeeld.
Met het oog op de kwantitatieve risicoanalyse voor de bepaling van risicoafstanden die in voornoemd rapport werd uitgevoerd, worden in dit deel eveneens de “standaard” componenten en dito samenbouwinstallaties vermeld.
Samenbouwinstallaties voor de verdeling van LNG aan voer- en vaartuigen omvatten zowel het opslag-, overslag- als (soms) reliquefactieproces van het LNG en bestaan algemeen uit volgende deelinstallaties:
- vaste en verplaatsbare opslagtanks voor de kleinschalige opslag en conditionering van LNG;
- installaties voor het lossen van tankwagens, tankcontainers en/of schepen (upstream);
- vaste en verplaatsbare afleverinstallaties voor de overslag van LNG als brandstof aan voer- of vaartuigen (downstream);
- reliquefactie-installaties voor het beheersen van boil-off productie.
Volgende concrete samenbouwinstallaties voor de verdeling van LNG naar voer- en vaartuigen worden in beschouwing genomen in voorliggende BBT-studie:
- een publiek of bedrijfsintern LNG/LCNG-tankstation voor voertuigen (vrachtwagens);
- een LNG-bunkerstation voor vaartuigen (binnenvaartschepen) met een beperkte opslagcapaciteit (minder dan 200 ton (450 m³) LNG)
- een laadstation
- een vaste truck-to-ship (TTS) bunkerlocatie
- een stelplaats voor tankcontainers (bv. voor het aan boord brengen van tankcontainers als brandstoftank voor een binnenvaartschip)
- een vaste opslagtank voor bevoorrading van een industriële installatie met LNG
Het is waarschijnlijk dat deze “standaardconfiguraties” zullen veranderen naarmate de markt, technische inzichten en veiligheidsinzichten verder evolueren.
Bovenstaande samenbouwinstallaties worden besproken in Hoofdstukken Tankstation voor voertuigen t.e.m. Truck-to-ship (TTS) bunkerlocatie en stelplaatsen voor tankcontainers Vervolgens worden in Hoofdstuk Veiligheidsaspecten en Milieuaspecten de respectievelijke veiligheids- en milieuaspecten behandeld. Tabel 7 geeft een overzicht van hoe verschillende soorten LNG-afleverinstallaties zijn samengesteld.
Tabel 7: Overzicht van de verschillende soorten LNG-afleverinstallaties