Monteren

Om stukken met elkaar te verbinden bestaan verschillende technieken zoals klassieke of ambachtelijke verbindingen, verbindingen met mechanische verbindingsmiddelen en lijmverbindingen.

Klassieke of ambachtelijke verbindingen

Bij deze verbindingen komen er geen andere materialen aan te pas.

  • tand-en-groef verbinding: Aan één zijde van de plank wordt een groef gefreesd, aan de andere zijde een messing. De messingen passen juist in de groeven. Deze verbinding is de eenvoudigste verbinding en wordt veel toegepast bij parket.
  • pen-en-gat verbinding: In één stuk hout wordt een gat geboord, terwijl aan het andere stuk hout een pen wordt gemaakt die juist in het gat past. De pen wordt met lijm bestreken en in het gat geslagen. Deze verbinding wordt veel toegepast bij tafels en stoelen.
  • vingerlas- en zwaluwstaartverbinding: Dit zijn zeer hechte verbindingen die veel worden toegepast bij constructie-elementen. In één plank worden ‘vingers’ gefreesd, terwijl in de andere plank een stel passende ‘vingers’ worden gefreesd. Beide delen worden ingelijmd en onder druk aangeschoven. 
  • drevelverbinding: Deze verbinding is een verbetering van de pen-en-gat verbinding. Drevels zijn lange, ronde pinnen van hardhout. In de beide te verbinden stukken hout wordt een gat geboord waarin juist de helft van de drevel past. De drevel wordt met lijm bestreken en voor de helft in het gat van één stuk hout en voor de helft in het gat van het andere stuk hout geslagen. Deze verbinding wordt veel toegepast bij de verbinding van deurstijlen. ™

Verbindingen met mechanische verbindingsmiddelen

De verbindingsmiddelen kunnen in twee grote groepen ingedeeld worden:

  • stiftachtigen: Hieronder behoren bouten, draadnagels, stiften en schroeven. Voordat de metalen verbindingselementen worden aangebracht, moeten er gaten worden geboord.
  • plaatachtigen: Vaak wordt gebruik gemaakt van metalen hechtplaten voorzien van tanden. Deze metalen verbindingen kunnen op een relatief kleine oppervlakte een relatief grote kracht opvangen. Soms worden in de metalen hechtplaten gaten gemaakt, waardoor deze met nagels op het hout kunnen worden bevestigd. ™

Lijmverbindingen

Lijmverbindingen worden meestal gecombineerd met de klassieke verbindingen (bv. zwaluwstaartverbindingen). Het lijmen kan manueel (borstel, kam, rol, …) of mechanisch (spuitpistool, lijmwalsmachine, …) gebeuren. Na het lijmen worden de delen meestal onder druk geplaatst om een goede hechting te bekomen.