Stofferen (van zitmeubelen)

De manier waarop zitmeubelen worden gestoffeerd is afhankelijk van het product (bank, stoel, zetel, …), de productiegrootte, de gebruikte materialen (klassieke of hedendaagse) en van de productiemiddelen. Globaal worden drie stappen onderscheiden: het ontwerpen, het versnijden en het monteren.

Ontwerpen

Bij het ontwerpen worden van de zitmeubelen patronen gemaakt. Dit kan met de hand of met een CAD-pakket gebeuren. Nadat alle patronen zijn opgenomen, wordt het versnijden van de stoffen geoptimaliseerd. Het optimaliseren van het verbruik van stoffen kan handmatig of geautomatiseerd gebeuren. In het laatste geval worden de geoptimaliseerde gegevens voor het versnijden van de patronen in CNC-programma's die de snijmachines besturen, omgezet.

Versnijden

Het versnijden van de stoffen (leder of textiel) gebeurt voor de moeilijke stukken meestal handmatig. De automatische snijmachines werken met de lasers of met messen. Het polyetherschuim wordt in platen versneden. De specifieke vorm van de platen wordt door contouren, malsnijden, frezen en schillen bekomen.

Monteren

Bij het monteren worden stof en polyether op de houten romp van het zitmeubel bevestigd via naaien, nagelen, nieten, … en verlijmen.

De montage kan volgens verschillende stijlen gebeuren:

  • halfmodern: in de meubels worden veren geplaatst die met verenlinnen worden bekleed. Daarboven worden diverse lagen polyether die gewenste vulling geven, geplaatst. De polyether wordt voorzien van een voering. Soms wordt supplementair een PU-interliner als bijkomende voering aangebracht wat de brandweerstand verhoogt. Hierover wordt het bekledingsmateriaal gestoffeerd.
  • modern: in de meubels worden de veren worden vervangen door koudschuim.
  • klassiek: als vulling worden natuurlijke stoffen zoals paardenhaar gebruikt.

De stofferingsactiviteit verschuift in toenemende mate naar de textielsector.