'Flow coaten'
Bij ‘flow coating’ wordt het te lakken werkstuk besproeid met vloeibare stralen van lak, zonder druk in een gesloten ruimte. Bij het afdruipen/uitlekken van het werkstuk wordt de afgedropen/uitgelekte hoeveelheid lak opgevangen en via een pomp terug gecirculeerd. Op die manier worden de verliezen van lak gereduceerd. Het aanbrengrendement van ‘flow coaten’ is 80 - 90% volgens Duyck en Truyen, 2005.
‘Flow coating’ is ideaal voor het lakken van werkstukken met een ingewikkelde geometrie (bv. vensters) en moedigt het gebruik van watergedragen lakken aan (geen emissies van vluchtige organische stoffen (VOS), geen risico op brand).
De gebruikte lakken bevatten vaak tensio-actieve stoffen die schuimvorming mogelijk maken. Dit vergemakkelijkt de vorming van luchtbellen in de bedekkingslaag. Overigens vereist het gebruik van watergedragen lakken bij ‘flow coating’ een hogere luchtvochtigheid, wat extra investeringen kan vereisen (air conditioning).
Over het algemeen wordt met ‘flow coating’ een matige afwerkingskwaliteit bekomen (door de verschillende diktes). Vaak is het nodig om de eindlaag manueel te spuiten. Ook kleurwisseling is delicaat bij ‘flow coating’ installaties, zodat best in series met eenzelfde kleur wordt gewerkt.
Hoewel deze techniek in buitenlandse houtverwerkende bedrijven wordt toegepast, is hiervan bij de Vlaamse houtverwerkende bedrijven, tot op heden, nog toe geen toepassing gekend. Mogelijks is dit te wijten aan de diversiteit van de producten (zeer weinig seriewerk) en de hierdoor vereiste flexibiliteit.
Tabel: Overzicht van transferefficiënties (aanbrengrendementen) van aanbrengtechnieken (Infomil, 2002 en Duyck en Truyen, 2005)