Opslag van voeder

(An., 2003d)

Procesbeschrijving

Inkuilen van voeder heeft tot doel het beperken van nutriëntverliezen en impliceert dan ook een ‘rijker’ voeder. Immers alle nutriënten die verloren gaan via silosappen kunnen niet meer vervoederd worden.
Inkuilen van gras gebeurt veelal op een betonnen plaat en afgedekt met landbouwfolie. De kans dat perssappen vrijkomen is erg beperkt vermits gras gemakkelijk samenpersbaar is. Het inkuilen van maïs daarentegen gebeurt b.v. in een sleufsilo (= betonnen plaat omgeven met zijdelingse muren en voorzien van een opvang en afvoersysteem voor perssappen).

opmerking
Indien gebruik gemaakt wordt van sleufsilo’s zonder betonnen ondergrond (kopakker), is de kans op lokale vervuiling van de bodem reëel als gevolg van het insijpelen van perssappen en uitloging van nutriënten.

Opslag van voeder in silo’s in de pluimveehouderij komt zeer weinig voor. Uitzonderlijk wordt door enkele pluimveehouders CCM (gemalen maïskorrels) in sleufsilo’s opgeslagen.

Milieu-impact

Door het systeem van inkuilen aan te passen aan het voeder wordt de kans op nutriëntemissies naar de bodem en oppervlaktewater beperkt. Het opslaan van voeder in silo’s kan eventuele geurhinder beperken.