Reiniging

Procesbeschrijving

(An., 2004b; An., 2001b)

Stallen, opslagvoorzieningen (b.v. voeder, mest), melkinstallatie, enz. dienen regelmatig gereinigd te worden. De efficiëntie van het reinigen wordt bepaald door het gebruikte reinigingsmiddel, de concentratie van het reinigingsmiddel, de contacttijd tussen het reinigingsmiddel en het te reinigen oppervlak (de inweektijd), de mechanische actie (b.v. druk waarmee wordt gereinigd) en de temperatuur. De producten die in de pluimveehouderij worden gebruikt voor de reinigingsactiviteiten zijn ontsmettingsproducten (stallen).

Voorbeeld van toegepaste reinigingspraktijken:

In pluimveestallen wordt altijd het all-in all-out principe toegepast. Telkens als de stallen leeg staan worden ze grondig gereinigd. Omwille van een beperking van zoönosebesmettingen wordt geadviseerd om deze reiniging met water uit te voeren.

Milieu-impact

Bij reinigingsactiviteiten zijn water en soms chemicaliën vereist en ontstaat afvalwater of mest indien het om het reinigen van stallen gaat. Indien gebruik gemaakt wordt van warm water is energie vereist om het water op de juiste temperatuur te brengen.