Reiniging- en voorbehandelingstechnieken

Verschillende reiniging- en voorbehandelingstechnieken zijn mogelijk, vooraleer overgegaan wordt tot de eigenlijke oppervlaktebehandeling. Alhoewel sommige van de bewerkingen reeds beschreven werden in de BBT-studie Metaalbewerking, wordt in onderstaande tabel een overzicht gegeven van de belangrijkste bewerkingen. Voor een uitgebreide beschrijving van de bewerkingen wordt ofwel verwezen naar de BBT-studie Metaalbewerking ofwel naar de BBT-studie Oppervlaktebehandeling van metalen en kunststoffen.

Tabel: Overzicht klassieke reinigings- en voorbehandelingstechnieken

Reinigingsbewerking

Omschrijving

Ontbramen, droog trommelen

Verwijderen van spanen, bramen ; wegwerken van scherpe snijranden. Zie BBT Metaalbewerking.

Stralen

Verwijderen van roest, walshuid, oude laklagen, … met straalzand, straalgrit of andere soms ook zachtere materialen. Zie BBT Metaalbewerking.

Mechanisch schuren, slijpen

 

Verspanende bewerking, waarbij de oppervlakteruwheid wordt verbeterd door van het oppervlak kleine metaaldeeltjes te verwijderen. Zie BBT Metaalbewerking

Mechanisch glanzen, polijsten

Bewerking waarbij het oppervlak glad en glanzend wordt gemaakt door platdrukken van de “topjes” van de oppervlakteruwheid. Zie BBT Metaalbewerking.

Nat trommelen en aanverwante mechanisch-chemische technieken

Mengvorm. Techniek waarbij het stuk enerzijds ontbraamd of gepolijst wordt terwijl tegelijkertijd roest en oliën en vetten verwijderd worden. Zie Mechanisch-chemisch reinigen (trommelslijpen)

Ontvetten in organisch milieu

Verwijderen, door oplossen in een organisch oplosmiddel, van resten olie, emulsie, vet, roet en vergelijkbare stoffen die bv. op het stuk werden aangebracht tijdens de voorafgaande bewerking. Zie Ontvetten in organisch milieu.

Ontvetten in waterig milieu

Verwijderen, door oplossen in een geschikte waterige oplossing, van resten olie, emulsie, vet, en vergelijkbare stoffen die bv. op het stuk werden aangebracht tijdens de voorafgaande bewerking. Zie Waterig ontvetten

Beitsen

Verwijderen van metaaloxiden, doorgaans door oplossen in een sterk zuur of sterk alkali. Zie Beitsen

Elektrochemisch ontbramen, glanzen, polijsten

Verwijderen van bramen en spanen door het selectief oplossen. Oppervlak glad en blinkend maken door het selectief oplossen van. de “topjes” van de oppervlakteruwheid. Zie Electrochemisch polijsten

Thermisch reinigen

Verwijderen van (veelal dikke) deklagen van lak, rubber, kunststof en vergelijkbare stoffen. Zie Thermisch reinigen

Daarnaast bestaan nog een hele reeks andere voorbehandelingstechnieken met een beperktere of specialistische toepassing, zoals vlambehandeling, behandeling met plasma of corona, behandeling met fluorgas, behandeling met ozon of UV, reinigen met een laserstraal, reinigen met superkritisch CO2. Deze worden deels besproken in speciale reinigingstechnieken, ofwel, indien het gaat om recente ontwikkelingen, in milieuvriendelijke technieken.