Blootstelling aan vrijgezette stoffen

Beschrijving

Rechtstreekse blootstelling aan waterstof op zich houden weinig risico’s in. Blootstelling aan een brand en de impact van drukgolven en projectielen n.a.v. een ontstoken waterstof gasmengsel kan wel schade berokkenen aan de mens.

Oorzaak

Een vrijzetting van gevaarlijke stoffen

Gevolgen

Personen die aanwezig zijn tijdens vrijzettingen, branden of explosies van waterstofmengsels met lucht kunnen verschillende soorten gevolgen ondervinden. De mogelijke gevolgen van waterstoflekken in de behuizing zijn de volgende.

  • Brandwonden: Thermische brandwonden zijn het gevolg van de stralingswarmte die wordt uitgestraald door een waterstofbrand en wordt geabsorbeerd door een persoon. De ernst is recht evenredig met vele factoren, waaronder blootstellingstijd, brandsnelheid, verbrandingswarmte, grootte van het brandende oppervlak en atmosferische omstandigheden (hoofdzakelijk wind en luchtvochtigheid). Zo kan bijvoorbeeld een thermische stralingsfluxbelichtingsniveau van 0,95 W/cm2 huidverbrandingen veroorzaken in 30s. Bij onderhoudsinterventies vormen cryogene brandwonden ook een risico. Deze kunnen het gevolg zijn van contact met koude vloeistoffen of koude tankoppervlakken, voornamelijk stikstofhoudende componenten die gebruikt worden bij onderhoud van de installaties.
  • Explosieschade: Schokgolven van explosies kunnen overdrukletsels veroorzaken als gevolg van een combinatie van overdruk en duur op een bepaalde afstand. Bijvoorbeeld, de drempel van longruptuur kan een overdruk hebben van 70 kPa (0,7 atm) gedurende 50 ms, of 140-210 kPa (1,4-2,0 atm) overdruk gedurende 3 ms. Schade aan personen door een ontploffing komt vaak door projectielvorming. De effecten van overdruk zijn het meest uitgesproken voor personen die zich binnenhuis achter glas bevinden. Aangezien de versplintering van glazen ruiten te verwachten is vanaf een invallende overdruk van 40 mbar, wordt deze waarde ook aanzien als een kritische grenswaarde voor het optreden van schade (letsels) aan personen in de omgeving van de waterstofinstallatie.
  • Verstikking: Wanneer waterstof lekt in de behuizing, kan de concentratie aan waterstof de zuurstof in de lucht verdringen. Een persoon die binnen de omheining werkt kan het bewustzijn verliezen wanneer de zuurstofconcentratie onder een bepaald niveau bereikt (< 19,5% op volume basis).