Ontstoffen

Bij het machinaal bewerken van hout ontstaan houtstof en krullen, schavelingen (schaafsel), zaagsel (zaagmeel), … In de kleinere bedrijven met één enkele houtbewerkingsmachine is de houtbewerkingsmachine voorzien van een stofzak die zich in de werkplaats bij de machine bevindt. In de grotere bedrijven is de meest toegepaste techniek voor de verwijdering van houtstof en krullen, schavelingen (schaafsel), zaagsel (zaagmeel), … bij de verschillende houtbewerkingsmachines een afzuiginstallatie.

De afzuiginstallatie bestaat in principe uit een grote ventilator, exhauster genoemd, die via een buizensysteem d.m.v. een luchtstroom houtstof en krullen, schavelingen (schaafsel), zaagsel (zaagmeel), …  bij de machines aan- en afzuigt. Voor het opvangen van de fijne deeltjes is een vangsnelheid van 25 - 30 m/s vereist.

De afscheiding van houtstof en krullen, schavelingen (schaafsel), zaagsel (zaagmeel), … uit de (transport)lucht gebeurt d.m.v. een combinatie van een (multi-)cycloon en een doekenfilter (mouwenfilter).

In de cycloon komt de (transport)lucht in een draaiende beweging waardoor, t.g.v. de centrifugaalkracht, de zwaardere resten van hout worden afgescheiden van de (transport)lucht. Deze zwaardere resten van hout vallen vervolgens naar beneden en worden verzameld in een silo, terwijl de (transport)lucht boven uit de cycloon uitwijkt.

In een doekenfilter wordt de (transport)lucht in een grote kamer waarin een filterdoek is aangebracht, geleid. Bij het passeren van de (transport)lucht door het filterdoek 'hechten' de stofdeeltjes aan het filterdoek of aan de andere reeds afgevangen stofdeeltjes. De afscheiding van de stofdeeltjes vindt plaats door zeving, directe botsing of aantrekkingskracht. Het filterdoek kan in verschillende uitvoeringen (enveloppen, slangen, …) zijn aangebracht. De afgevangen stofdeeltjes worden van het filterdoek verwijderd door heen en weer schudden (klopreiniging). De afgevangen stofdeeltjes vallen onderin de kamer waarna ze worden opgeslagen in een mothok of een motsilo. De afgevangen stofdeeltjes kunnen ook verwijderd worden door terugstroomreiniging of door persluchtreiniging. Een doekenfilter is veelal uitgerust met een drukmeter die de drukval over het doekfilter meet. De drukval is een indicator voor de mate waarin het filterdoek verstopt geraakt met stofdeeltjes en het reinigingsmechanisme dus in werking moet worden gesteld. Er zijn verschillende uitvoeringsvormen van doekenfilters mogelijk, maar het principe is steeds hetzelfde.