Ontmoedigen van aanbod van restladingen

Beschrijving

Een tank die voor reiniging wordt aangeboden, moet in principe reeds zo veel mogelijk geledigd zijn. Het gebeurt echter dat een transporteur een tank niet volledig gelost heeft (bv. om tijd te besparen), en deze met achtergebleven lading (restlading) bij een tankreiniger aanbiedt. De restlading degradeert op dit moment in feite van een waardevol product naar een afvalstof. De tankreiniger kan de restlading immers wel verwijderen vooraleer tot de eigenlijke reiniging over te gaan (§ 4.2.3), maar dient deze als afvalstof af te voeren naar een vergund verwerker van afvalstoffen. Indien de tankreiniger de restlading niet vooraf verwijdert (of kan verwijderen), komt deze volledig terecht in de spoelwaters, hetgeen niet wenselijk is. De restlading als product afzonderlijk houden en laten verwerken is in principe goedkoper dan het door de afvalwaterzuiveringsinstallatie sturen.

Om milieu- en economische redenen verdient het de aanbeveling dat de tanks zo veel mogelijk geledigd worden bij het lossen, zodat het getransporteerde product maximaal kan gebruikt worden en minimaal bijdraagt tot de afvalstoffen- en afvalwaterproblematiek bij de tankreiniger. De tankreiniger kan hierbij een stimulerende rol spelen door in zijn acceptatiebeleid ontmoedigend op te treden tegenover het aanbod van restladingen. Dit kan ondermeer gebeuren door voor tanks met een overmatige hoeveelheid restlading een verhoogde wachttijd te voorzien (nodig voor het verwijderen van de restlading) en een verhoogde prijszetting te hanteren (minimaal gelijk aan de kosten voor afvoer van de verwijderde restlading naar een vergund verwerker van afvalstoffen).

Ook een vat dat voor reiniging wordt aangeboden, moet in principe reeds zo veel mogelijk geledigd zijn. Een vat kan als ‘leeg’ worden beschouwd als alle achtergebleven lading (restlading) die verwijderd kan worden met behulp van de gebruikelijke technieken (gieten, pompen, zuigen, schudden, schrapen enz.) daadwerkelijk verwijderd is.

Ook een vatenreiniger kan in zijn acceptatiebeleid ontmoedigend optreden tegenover het aanbod van restladingen. Dit kan ondermeer gebeuren door een verhoogde prijszetting te hanteren voor vaten met een overmatige hoeveelheid restlading.

Toepasbaarheid

  • Techniek is bewezen.
  • Techniek heeft geen noemenswaardige technische beperkingen.
  • Techniek verhoogt efficiëntie en kwaliteit van reiniging (optimale procesvoering, beperking eventuele wachttijden)
  • Techniek verlaagt risico’s op brand, ontploffing en arbeidsongevallen.
  • De techniek wordt toegepast door het overgrote deel van de bedrijven in Vlaanderen.[1]

Milieuvoordeel

  • De techniek draagt bij tot een efficiënt materiaalverbruik en een verminderde afvalproductie, en ontmoedigt verspilling.
  • De techniek draagt bij tot een optimale procesvoering (beperking van gebruik van water, energie en hulpstoffen).
  • De techniek draagt er verder toe bij dat er geen al te grote restladingen worden aangeboden die, tijdens de procesvoering, kunnen leiden tot ongewenste reacties of ongecontroleerde emissies.

De sector merkt op dat het ontmoedigen van het aanbod van restladingen, illegale handelingen (waarbij men zich ontdoet van restlading op een andere wijze dan afgifte bij een erkend inzamelaar of reinigingsstation) in de hand kan werken. Deze illegale handelingen kunnen risico’s stellen voor het milieu. Intensief toezicht vanuit de toezichthoudende overheid kan het risico op illegale handelingen verkleinen, zonder dit evenwel te kunnen uitsluiten.

Financiële aspecten

  • Gemiste inkomsten, opbrengsten (bij klantenverlies).
  • Vermeden kosten ~ verwijdering van restlading en afvoer naar vergund verwerker van afvalstoffen, afvalwaterzuivering en -lozing, luchtzuivering en -emissie, etc., incl. vermeden heffingen.

Bronnen

  • (Commissie Integraal Waterbeheer (CIW), 2000)
  • (Nederlandse Commissie Integraal Waterbeheer (CIW), 2002)
  • (Huybrechts, Vercaemst, & Dijkmans, 2003)
  • (Hulskotte, Uijting, & Schreur, 1990)


[1] Gebaseerd op een bevraging van de Vlaamse sector door het BBT-kenniscentrum in 2017.

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtBodemGeurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGeluid en trillingenImpact op de ketenGlobaal - milieuEconomisch
Ontmoedigen van aanbod van restladingenJa
  • Legende