Bewerking/verwerking

Procesbeschrijving

Mestbewerking is het behandelen van dierlijke mest en/of andere meststoffen, met het oog op recyclage van de nutriënten stikstof en difosforpentoxide (fosfaat) op in het Vlaamse Gewest gelegen grond.

Mestverwerking is het behandelen en/of verwerken van dierlijke mest derwijze dat de nutriënten
vervat in de dierlijke mest:

  • ofwel worden gemineraliseerd en de vaste residu’s, die na de mineralisatie overblijven, niet op in het Vlaamse Gewest gelegen cultuurgrond worden opgebracht, tenzij deze residu’s eerst zijn behandeld tot kunstmest;
  • ofwel worden gerecycleerd en het gerecycleerde eindproduct niet op in het Vlaamse Gewest gelegen grond wordt opgebracht.

Mest kan zowel op bedrijfsniveau als in industriële installaties worden be- en/of verwerkt. Een uitgebreide analyse omtrent technieken en -systemen voor het be- en/of verwerken van mest, en het meten van ammoniak en lachgas is terug te vinden in de BBT-studie mestverwerking (raadpleegbaar op www.emis.vito.be via Beste Beschikbare Technieken, Vlaamse BBT-studies) en de VITO-studie Opstellen van procedures voor het meten van lachgas- en ammoniakemissies bij verschillende mestverwerkingstechnieken (Vanderreydt I., et al., 2004)

Milieu-impact

Tijdens het be- en/of verwerken van mest kan ammoniak, methaan en lachgas naar de lucht geëmitteerd worden en kan geurhinder ontstaan. Daarnaast vereist het be- en/of verwerken van mest, afhankelijk van de toegepaste techniek, energie en worden afvalstromen gevormd die behandeld en/of afgevoerd dienen te worden.

opmerking
De activiteit be- en/of bewerken van mest valt buiten de scope van deze BBT-studie. Het onderwerp wordt bijgevolg niet verder behandeld. Mestbewerking op bedrijfsniveau komt aan bod in de BREF (EIPPCB, 2003). Hiervoor wordt verwezen naar de paragrafen 4.9, 5.1, 5.2.6 en 5.3.6.