SCONOx

Beschrijving

SCONOx is net zoals SCR een secundaire, katalytische maatregel om NOx-emissies te reduceren. Er wordt gewerkt met één katalysator voor zowel CO als NOx-reductie. Bij toepassing van deze techniek wordt echter niet gewerkt met een reagens, zoals ammoniak bij SCR. Het aanwezige NO en CO worden eerst geoxideerd tot NO2 en CO2, waarna alle NO2 op het oppervlak geabsorbeerd wordt.

Technische haalbaarheid

In de Verenigde Staten werd deze technologie benoemd als LAER (Lowest Achievable Emission Rate), maar het is nog geen bewezen technologie (bron: epa.gov). Hoe ver men anno 2011 met de toepassing van deze techniek staat is onbekend. Recente informatie of voorbeelden van toepassingen werden niet teruggevonden of vermeld door leveranciers.

Milieuvoordeel

Tabel 17: Vergelijking tussen SCR en EMxTM (2e generatie SCONOx)

(Emerachem, 2004)

Economische haalbaarheid

Er zijn in de literatuur weinig of geen kostprijsgegevens gekend. Ook bij leveranciers van gasturbines was geen verdere informatie beschikbaar. Een BBT evaluatie blijft daarom verder uit.

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtBodemAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGlobaal - milieuEconomisch
SCONOxNee
  • Legende
  • -
    Negatief effect
  • 0
    Geen/verwaarloosbare impact
  • +
    Positief effect
  • +/-
    Soms een positief effect, soms een negatief effect