Energiegebruik

Het energiegebruik van een waterstoftankstation is direct afhankelijk van het aantal voertuigen dat waterstof komt afnemen. Ook is het afhankelijk van het uitvoeringstype, met on-site of off-site waterstofproductie. Hieronder staan de grootste verbruikers vermeld:

On-site productie

  • Elektrolyzer: Bij de on-site waterstofproductie via elektrolyse, gebruikt de elektrolyzer elektriciteit om watermoleculen te splitsen. Het energiegebruik varieert tussen 4,41 kWh/Nm³ H2 - 6,47 kWh/Nm³ H2 (omgerekend 48,9 – 71,7 kWh/kg H2) afhankelijk van de efficiëntie van de installatie (M., H., M., & M., 2015). Het energieverbruik van de alkaline elektrolyzer kan lichtjes hoger zijn tov PEM, voornamelijk bij lage volumes omdat de alkaline telkens opnieuw moet opwarmen.
  • Stoomreforming van aardgas: Hier zijn de belangrijke inputs aardgas, elektriciteit, en water. Het energiegebruik wordt geschat op 165 MJ aardgas / kg H2 en een kleine hoeveelheid elektriciteit van zo’n 1,95 kWh/kg H2. (HyGear, 2019)

Overige processen

  • Compressor: Een waterstof compressor verbruikt doorgaans 0,2-0,5 kWh/Nm³ H2 (of 2,19-5,48 kWh/kg H2), afhankelijk van de gewenste einddruk (P2G roadmap, 2016).
     
  • Koeling: De energie nodig om waterstof te koelen is sterk afhankelijk van de capaciteit van het station, maar benadert gemiddeld 0,3 kWh/kg H2 voor een eindtemperatuur van -40°C (Elgowainy, Reddi, Lee, Rustagi, & Gupta, 2017).
  • Verdeelzuil: Het energiegebruik van de verdeelzuil is verwaarloosbaar.
  • Overige: Daarnaast is ook energie nodig voor o.a. verwarming en verlichting van de betaalruimte, kassa of shop, de (nachtelijke) verlichting van het tankstation en de lichtreclame.

Het totale energieverbruik voor een tankstation met off-site waterstofproductie, wordt geschat op 480 MWh/jaar voor zo’n 50 tankingen per dag (cijfers afkomstig van tankstation Zaventem) (Dienst Leefmilieu Vlaams Brabant, 2015).