Hygiëneaspecten in de wasserijsector

Aan de Vlaamse wasserijen worden geen strikte eisen opgelegd inzake hygiëne. Wel zijn er verschillende wasserijen die op vraag van de ziekenhuizen RABC-testen uitvoeren. De Europese EN 14065 RABC norm is de afgelopen jaren ontwikkeld om de microbiologische kwaliteit van gewassen textiel te kunnen verzekeren en te kunnen aantonen. RABC staat voor Risico Analyse Biocontaminatie Controle. De norm biedt een systeem om de microbiologische contaminatie (vervuiling) waar mogelijk uit te sluiten door alle processtappen binnen de wasserij te analyseren, eventuele risico's van herbesmetting in kaart te brengen en beheersmaatregelen te nemen (Textiellogistiek, 2009).

Hygiëneplan

Een eerste stap naar een hygiënische wasserij is een hygiëneplan. Dit plan omvat richtlijnen hoe vuil en proper textiel moet behandeld worden, richtlijnen naar persoonlijke hygiëne van werknemers, reinigingsschema’s, controles e.d.

Een dergelijk plan heeft slechts een minimaal effect op het milieu.

Gescheiden zones

De wasserij is opgesplitst in twee zones: een reine en onreine zone. De ingang van de wastunnel bevindt zich in de onreine zone, de uitgang in de reine zone. In het geval van waszwierders is er een aparte in- en uitgang nodig (medicaire uitvoering – zie Mechanische kracht / machine types). Het personeel kan enkel via een sas van de ene zijde van de wasserij naar de andere zijde. In het sas zijn voorzieningen aanwezig om handen te wassen en te desinfecteren. Het sas is zo ontworpen dat rolcontainers e.d. er niet doorheen kunnen.

Deze ingrepen hebben geen negatieve effecten op het milieu. Mogelijk is het ruimtebeslag van een dergelijke wasserij iets groter dan wanneer er geen gescheiden zones zijn.

Ontsmetten rolcontainers e.d.

Het werken met gescheiden zones en hygiëneplan heeft enkel zin wanneer de rolcontainers en bakken waarin het textiel getransporteerd worden, grondig ontsmet worden of wanneer er aparte containers voor proper en vuil textiel gebruikt worden.

De ontsmetting gebeurt in tunnels waar de containers e.d. met een mengsel van stoom en ontsmettingsmiddel worden afgespoten. De ingang van de tunnel bevindt zich in de onreine zone, de uitgang in de reine zone.

Door gebruik te maken van een ontsmettingstunnel zal de hoeveelheid stoom en afvalwater licht toenemen.