Mengen en dispergeren in één productiestap

Beschrijving

Mengen en dispergeren gebeurt vaak in verschillende productiestappen. De basiscomponenten van de verf of inkt worden aangemaakt in mengketels, waarna dit mengsel in een dispergeerinstallatie gedispergeerd wordt. Dit mengsel wordt overgeladen in ketels om op specificatie (=gewenste kleur en viscositeit) gebracht te worden.

Vaak is het echter mogelijk het mengen en dispergeren in één productiestap te laten verlopen. De grondstoffen voor de verf of de inkt worden direct in (vast opgestelde) dispergeerketels geladen waarna het mengen en dispergeren in dezelfde ketel plaatsvindt. Het mengsel moet op deze wijze niet eerst in een aparte ketel gemengd worden en vervolgens naar de dispergeerketels overgeladen worden.

Bestaande dispergeerinstallaties zoals parelmolens lenen zich vaak niet tot het mengen van de grondstoffen, omdat de moleninhoud veel kleiner kan zijn dan de batchgrootte. De batch wordt er doorheen gepompt. Dissolvers lenen zich beter tot de combinatie van mengen en dispergeren.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is toepasbaar voor bedrijven die de aankoop van nieuwe dispergeerketels overwegen voor één productielijn waar steeds hetzelfde geproduceerd wordt. Het is echter typisch voor de sector dat een grote range aan producten gemaakt wordt. Een dergelijke installatie beperkt de flexibiliteit van de bedrijven.

Milieuaspecten

Door het toepassen van deze maatregel ontstaat een besparing op het grondstoffengebruik. De mengketels zijn niet nodig en hoeven dus niet gereinigd te worden. Er ontstaat minder verf- of inktafval en minder verontreinigd reinigingsmiddel. Bovendien verloopt het dispergeren vaak in een beter afgesloten ketel dan het mengen. Hierdoor ontstaan minder oplosmiddelenemissies. Het energieverbruik voor menging en dispergering zal dalen.

Financiële aspecten

Deze maatregel brengt geen specifieke meerkosten met zich mee indien het bedrijf in ieder geval overgaat tot de aankoop van nieuwe dispergeerketels. Er wordt bespaard op de aankoop van oplosmiddelen, op de aankoop van grondstoffen en op de afvoer en/of destillatie van verontreinigde oplosmiddelen. Bovendien zal er een besparing zijn op de energiekosten voor menging en dispergering.

 

Referenties

Infomil (2012). Milieumaatregelen: mengen en roeren. Website: laatste raadpleging in 2012, niet meer online in 2014

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGlobaal - milieuEconomisch
Mengen en dispergeren in één productiestapvgtg 1
  • Legende
  • ++
    Zeer positief effect
  • +
    Positief effect
  • 0/+
    Mogelijk positief effect
  • +/-
    Enerzijds negatief, anderzijds positief effect
  • 0/-
    Mogelijk negatief effect
  • 0/--
    Mogelijk zeer negatief effect
  • -
    Negatief effect
  • --
    Zeer negatief effect

1 Enkel haalbaar bij aanschaf nieuwe dispergeerketels en voor productielijnen waarbij steeds hetzelfde geproduceerd wordt.