Offset of vlakdruk

De term offset (to set off) wordt gebruikt omdat bij dit drukproces geen direct contact tussen drukvorm en drukdrager plaatsvindt. De inkt wordt immers van de plaat eerst op een rubberdoek overgezet en nadien van de rubberdoek op de drukdrager. De rubberdoek wordt gebruikt om de oneffenheden van het papier op te vangen zodat de afdruk gelijkmatig verloopt.

Bij offsetdrukken wordt er een onderscheid gemaakt tussen vellenoffset en rotatie-offset (cold- en heatset). Het verschil tussen beide vormen van offsetdrukken is de aanvoer van papier in de drukpers: vellen papier bij vellenoffset en papier op een rol bij rotatie-offset.

Rotatie-offset bestaat dan weer uit cold- en heatset. Het verschil hierin hangt af van het type inkt en de wijze waarop de inkt wordt gedroogd. In tegenstelling tot coldset wordt bij heatset de inkt gedroogd op basis van geforceerde droging met hete lucht. Het vervaardigen van de drukvorm is voor alle offsetdrukprocessen identiek.

Offset is de meest gebruikte druktechniek en wordt gebruikt voor het bedrukken van papier of karton. De toepassingen zijn zeer gevarieerd, bv. kranten, reclamefolders of magazines.