Optimaliseren van de circulatiegraad

(Labs for the 21ts Century, 2008) (Sandru)


Beschrijving


De circulatiegraad (het aantal luchtverversingen per uur) is in labo’s typisch tussen 4 en 15. Veiligheidsvoorschriften en luchtkwaliteit in de laboruimtes maken dat dit getal tot 5 maal hoger is dan in kantoorruimtes van vergelijkbare grootte. Vroeger ging men steeds uit van het meest veilige ontwerp en probeerde men dus de circulatiegraad zo groot mogelijk te maken en zoveel mogelijk naar 15 te gaan. De huidige DIN norm spreekt over een luchtdebiet van 25m³/m² vloeroppervlakte. Dit komt ongeveer overeen met een circulatiegraad van 8[1]. Recente studies (Labs for the 21ts Century, 2008)(Sandru) tonen aan dat zulke hoge circulatiegraad niet altijd nodig is en dat de luchtkwaliteit veelal ook gegarandeerd kan worden bij een circulatiegraad van 4. Indien deze ondergrens wordt gebruikt bij de dimensionering van de HVAC installaties en zuurkasten kunnen deze in grootte en vermogen sterk gereduceerd worden en kan men het energieverbruik voor conditioneren en verwarmen van lucht sterk terugdringen.


De circulatiegraad kan ook worden aangepast naargelang de activiteiten in de labo’s. Indien in het weekend of ’s nachts niet gewerkt wordt in de labo’s kan de circulatiegraad terugvallen naar een lager niveau. De mate dat dit mogelijk is hangt af van de activiteiten van het labo en het werkregime.


Toepasbaarheid


Voor bestaande labo’s met decentrale ventilatie kunnen er een aantal maatregelen worden genomen om de circulatie te optimaliseren. Zuurkasten kunnen uitgezet worden indien ze niet in gebruik zijn. De schuiframen kunnen op een gunstige positie worden gebracht. Puntafzuigingen kunnen worden aan- of uitgezet naargelang de omstandigheden.


Voor nieuwbouw projecten dient de dimensionering van de HVAC installatie te gebeuren met de juiste ontwerpparameters (circulatiegraad ~ 5). Voor bestaande labo’s met een HVAC installatie dient deze goed afgesteld te worden.


Milieuvoordeel


Energieverbruik van de HVAC installatie het ventilatiesysteem kan beperkt worden.


Financiële aspecten


Voor bestaande labo’s met decentrale ventilatie zullen de meeste maatregelen onder good housekeeping vallen en zijn de bijkomende kosten laag.


Voor nieuwbouwprojecten kan de dimensionering en het latere energieverbruik van de HVAC installatie gevoelig beperkt worden, hetgeen de investering en gebruikskosten verkleint. Voor nieuwbouwprojecten is het dus financieel aantrekkelijk om deze maatregel toe te passen.


Voor bestaande labo’s met een HVAC installatie zal de aanpassing van de installatie een investering van betekenis zijn en wegen de kosten meestal niet op tegen de baten.


Door het verminderd energieverbruik zal in alle gevallen de energiefactuur dalen.






[1] Mondeling communicatie Peter Dockx - Van Looy group


 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGlobaal - milieuEconomisch
Optimaliseren van de circulatiegraadJa
  • Legende
  • ++
    Zeer positief effect
  • +
    Positief effect
  • +/-
    Enerzijds negatief, anderzijds positief effect
  • +/--
    Enerzijds zeer negatief, anderzijds positief effect
  • +/-/--
    Positief, negatief of zeer negatief effect
  • -/0
    Mogelijk negatief effect
  • -
    Negatief effect