Warmteterugwinning bij ventilatie zoveel mogelijk toepassen

Beschrijving


Warmteterugwinning is het onttrekken van bruikbare energie aan de lucht alvorens deze afgevoerd wordt naar de omgeving. De energie die aan vochtige lucht onttrokken wordt, bestaat grotendeels uit voelbare warmte en deels uit latente warmte. Indien vochtige lucht door afkoelen condenseert, kan deze energie, ook de latente warmte genoemd, teruggewonnen worden. Onder specifieke omstandigheden kan ook latente energie (vocht) in een “bijna direct contact” aan de afvoerlucht onttrokken worden en weer overgedragen worden aan de toevoerlucht.


De criteria op basis waarvan energieterugwinapparatuur kan worden geselecteerd, zijn:



  • de overdracht van verontreinigingen uit de afvoerlucht aan de toevoerlucht;

  • de gevolgen van agressiviteit van de afvoerlucht op de terugwinvoorziening;

  • de noodzaak om de aanzuiging van buitenlucht in de directe omgeving te hebben van de afvoerlucht;

  • de mogelijkheden van “vocht”uitwisseling.

De meest voorkomende apparaten voor warmteterugwinning in luchttechnische installaties zijn warmtepijpen (heat pipe), platenwarmtewisselaar, twee gevinde pijp warmtewisselaars (twin-coil) en warmtewiel.


Toepasbaarheid


De toepasbaarheid van  energieterugwinning hangt af van de installatie en de toegepaste techniek. De uitlaat van de af te voeren lucht moet gemeenschappelijk zijn en niet verspreid over verschillende kanalen. De uitlaat van af te voeren lucht en inlaat van te behandelen lucht moeten op een bepaalde plaats dicht bijeen liggen zodat er de installatie voor warmteoverdracht tussen de twee kanalen kan geplaatst worden.


Specifiek voor laboratoria dient er op gelet te worden dat er geen gevaar voor contaminatie bestaat tussen af te voeren en te behandelen lucht.


Warmteterugwinning is in principe algemeen toepasbaar en de terugverdientijd is in het algemeen kort. De uitvoering van de HVAC installatie en luchtkanalen zal bepalend zijn voor de uiteindelijke toepassing.


In vele nieuwere installaties worden deze technieken reeds courant toegepast. In oudere installaties veel minder.


Milieuvoordeel


Door warmteterugwinning toe te passen is er minder energie nodig om de ventilatielucht te conditioneren en te verwarmen. Met een gemiddelde installatie kan een recuperatie-efficiëntie tot 60% gehaald worden[1].


Financiële aspecten


De terugverdientijd is afhankelijk van de installatie en uitvoering. Realistische terugverdientijden variëren voor laboratoria tussen 2 en 4 jaar[2]. Door de besparing op het energieverbruik zal de energiefactuur dalen. Het totale kostenplaatje dient geval per geval bekeken te worden.






[1] Info van Van Looy



[2] Info van Van Looy


 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGlobaal - milieuEconomisch
Warmteterugwinning bij ventilatie zoveel mogelijk toepassenJa
  • Legende
  • ++
    Zeer positief effect
  • +
    Positief effect
  • +/-
    Enerzijds negatief, anderzijds positief effect
  • +/--
    Enerzijds zeer negatief, anderzijds positief effect
  • +/-/--
    Positief, negatief of zeer negatief effect
  • -/0
    Mogelijk negatief effect
  • -
    Negatief effect