Proefsystemen

Het maken van een proef is een belangrijke tussenstap in het drukproces. Een proef laat toe om eventuele fouten te detecteren en geeft aan hoe het uiteindelijke drukwerk er zal uitzien.

Er wordt algemeen een onderscheid gemaakt tussen drukkende en niet-drukkende proefsystemen.

  • Bij de drukkende proefsystemen worden de drukproeven op kleine schaal rechtstreeks op de proefpers gemaakt. De technieken die hiervoor worden gebruikt, komen overeen met de vervaardiging van drukvormen en zijn beschreven bij elke druktechniek afzonderlijk.
  • Indien er echter geen gebruik wordt gemaakt van een drukpers voor het maken van een proef, spreekt men van niet-drukkende proefsystemen.

Algemeen worden volgende niet-drukkende proefsystemen onderscheiden:

  • Xerografie (electrofotografie). Bij deze methode wordt het beeld op een foto-elektrostatische trommel gevormd. De trommel wordt met een negatieve elektrostatische lading geladen en bewaart deze lading in het donker. Waar er licht op de trommel valt, neutraliseert de lading. Vervolgens passeert de trommel de toner, die positief geladen is. Waar het origineel zwart is en geen licht weerkaatst heeft, komt nu toner. Deze toner wordt op de drukdrager overgezet en op een warmte-element smelt de harslaag rond de toner om de hechting rond de drukdrager te verzekeren.
  • Inkjet-technologie. Een inkjetprinter spuit kleine druppels vloeibare inkt op papier. Dit sproeien van inkt gebeurt met een inktstroom volgens behoefte of met een continue inktstroom waar de overtollige inkt wordt opgevangen en hergebruikt. Twee verschillende technologieën worden onderscheiden binnen de inkjetprinters met een inktstroom volgens behoefte: piëzo-inkjet en thermische inkjet. Beide technologieën verschillen van elkaar door de wijze waarop de inkt uit de inktkanalen wordt geschoten. Bij de piëzo-inkjetprinters gebeurt dit wegschieten door middel van een schokgolf in de inkt die ontstaat doordat een piëzoelektrisch element in het inktkanaal snel van vorm verandert onder invloed van een elektrische puls. De schokgolf zorgt ervoor dat druppels inkt uit het inktkanaal worden weggeschoten. Bij thermische inktjetprinters ontstaat de schokgolf in de inkt doordat verwarmingselementen dampbellen doen ontstaan in de inkt. Wanneer de dampbellen imploderen, wordt de schokgolf opgewekt.

Naast deze niet-drukkende proefsystemen komt het steeds vaker voor dat een proef enkel nog onder digitale vorm wordt beoordeeld: ‘remote proofing’. Hierbij kan de proef via het internet worden doorgestuurd naar de klant die het dan op het beeldscherm kan bekijken of lokaal afprinten. Bij deze methode is de kleur vaak minder belangrijk, maar kan de inhoud van het bestand snel en efficiënt worden gecontroleerd en goedgekeurd.

De belangrijkste energie- en milieuaspecten die in dit stadium voorkomen, zijn papierafval, gebruikte toners, inktresten, vervuilde poetsdoeken, poetsproducten en energieverbruik. De milieuimpact van de digitale proefsystemen wordt in meer detail besproken bij de digitale druktechnieken