(Specifieke) afvalwater(fracties) mee verwerken in een covergistingsinstallatie

Beschrijving

Deze techniek kan van toepassing zijn op:

  • Perssappen 
  • Percolaatwater 
  • First-flush verontreinigd run-off water kuilplaat 
  • First-flush verontreinigd run-off water erf/bedrijfsterrein 
  • Verdunde fractie verontreinigd run-off water kuilplaat
  • Verdunde fractie verontreinigd run-off water erf/bedrijfsterrein
  • Reinigingswater machines en materialen

In een covergistingsinstallatie vindt fermentatie plaatst van inputstromen (bv. OBA, energiegewassen en/of mest) in een gesloten tank in afwezigheid van zuurstof (= anaerobe omstandigheden). Verschillende groepen van micro-organismen werken hierbij samen om (de energie in) organisch materiaal om te zetten in biogas. Als restproduct van covergisting blijft er een natte fractie, met name digestaat over. Dit digestaat bevat naast water, ook levende en dode micro-organismen, mineralen, nutriënten (N, P, K, Mg) en niet vergiste fracties (o.a. lignine). Meer informatie over het covergistingsproces is terug te vinden in de BBT-studie (mest)covergistingsinstallaties (Derden et al., 2012).

Technische haalbaarheid

Perssappen die vrijkomen tijdens en na het inkuilen van organisch materiaal op het bedrijfsterrein van een covergistingsinstallatie en andere bovenvermelde afvalwaterfracties kunnen mee vergist worden in een covergistingsinstallatie. Perssappen zijn vaak een verwaarloosbaar deel van de inputmix, zeker indien er weinig energiegewassen of OBA aanwezig zijn. Indien mestdeeltjes aanwezig zijn in de verwerkte afvalwaterfracties, dan valt het gevormde digestaat afkomstig van de covergisting onder "dierlijke mest". Digestaat, niet afkomstig van inputstromen die mest bevatten, kan als "andere meststof" worden toegediend bovenop de maximale toegediende hoeveelheid dierlijke mest volgens de geldende wettelijke bepalingen.

Voor zover gekend, komt het in de praktijk niet voor dat een landbouwbedrijf zijn (specifieke) afvalwater(fracties) gaat afvoeren naar een covergistingsinstallatie.

Daarnaast kunnen perssappen die op het bedrijfsterrein van covergistingsinstallaties ontstaan ter hoogte van de opslag van de inputstromen (bv. energiegewassen), nadat deze vergist zijn, samen met het digestaat mee ingezet worden als meststof of bodemverbeterend middel.

Noot:

De opslag van producten van een covergistingsinstallatie (bv. digestaat) valt buiten de scope van deze BBT-studie. In de BBT-studie (mest)covergistingsinstallaties (Derden et al., 2012) werd aangegeven dat percolaatwater en (de verdunde fractie van het) run-off water van de kuilplaat te zuiver zijn (hebben een te groot verdunnend effect) om mee te verwerken in een covergistingsinstallatie. Echter anno 2022 blijkt de gangbare praktijk gewijzigd en worden veelal alle stromen mee verwerkt in de covergistingsinstallatie indien het een nullozerstatuut betreft.

Milieu-impact

Door toepassing van deze maatregel wordt vermeden dat nutriënten in het milieu (bodem, grond- en/of oppervlaktewater) terechtkomen door uitloging ter hoogte van het erf/bedrijfsterrein. De aanwezige nutriënten worden nuttig gebruikt.

Het al dan niet mee verwerken van perssappen in een covergistingsinstallatie kan (een beperkt) effect hebben op de hoeveelheid te verwerken materiaal en de samenstelling van de mix (energiegewassen, OBA en/of mest). Om de inputmix, in voorbereiding van de eigenlijke vergistingsstap, op een juist vochtgehalte te brengen, wordt in bepaalde gevallen gebruik gemaakt van water. Hiervoor kunnen eveneens specifieke afval(fracties) gebruikt worden in vervanging van vers water (Derden et al., 2012).

Deze maatregel heeft geen noemenswaardige impact op de keten.

Economische haalbaarheid

Er wordt verwacht dat het toepassen van deze maatregel weinig of geen effect heeft op de globale kostprijs van covergisting en afzet van digestaat (en gebruik van biogas). Het aandeel van perssappen in de inputmix van een covergistingsinstallatie is eerder beperkt.

Referenties

  • Derden et al., 2006
  • Derden et al., 2012
  • Input leden BC, 2021 & 2022

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtBodemGeurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënImpact op de ketenGlobaal - milieuEconomisch
(Specifieke) afvalwater(fracties) mee verwerken in een covergistingsinstallatievgtg 2
  • Legende

1 Voor zover gekend, komt het in de praktijk niet voor dat een landbouwbedrijf zijn (specifieke) afvalwater(fracties) gaat afvoeren naar een covergistingsinstallatie.

2 BBT voor alle covergistingsinstallaties.