Temperatuur

Wassen dient te gebeuren bij verhoogde temperatuur. Hoe warmer het water, hoe actiever de oppervlakteactieve stoffen inwerken op het wasgoed. Hogere temperaturen leiden ook tot desinfectie van het wasgoed. Desinfectie van het wasgoed is vooral van belang bij ziekenhuislinnen, daarom werd dit wasgoed vroeger op een temperatuur van 90 °C gewassen. Vandaag wordt er chemisch gedesinfecteerd en wordt ziekenhuislinnen gewassen op een temperatuur tussen 50 en 70 °C, afhankelijk van de gebruikte chemicaliën.

In de inweekfase wordt meestal water van 40 - 45 °C gebruikt. Doch er zijn uitzonderingen. Bij ziekenhuislinnen mag de temperatuur van het water in de inweekfase standaard niet hoger zijn dan 37 - 38 °C. Bij hogere temperaturen zullen immers bloedvlekken gefixeerd (ingebrand) worden op het linnen. Momenteel zijn wel nieuwe zepen op de markt die het inbranden van bloedvlekken voorkomen1. Voor sommige stoffen (o.a. wol) mag de temperatuur niet hoger zijn dan 30 °C.

De temperatuur van de sopfase wordt in de eerste plaats bepaald door het soort wasgoed. Indien het gaat om klassiek linnen en katoen, bepalen de wasmiddelen de temperatuur. Horecalinnen en ander witgoed worden meestal op 60 °C gewassen. Bij herwas zijn temperaturen van 85 °C gebruikelijk.

Om de droogtijd zo kort mogelijk te houden is er een tendens om het wasgoed te spoelen met zo warm mogelijk water. Doch, hier geldt wederom dat het soms nodig is om te spoelen bij lagere temperaturen omwille van de aard van het wasgoed.

Indien het wasgoed manueel uit de wastrommels of wastunnels gehaald wordt, mag het spoelwater ook niet hoger zijn dan 35 - 40 °C om verbranding te vermijden.


1Persoonlijke communicatie S. Verfaillie (2009), Ecolab NV.