Boren

De volgende typen van boormachine kunnen worden onderscheiden:

Drevelboormachines

Indien ronde gaten moeten worden gemaakt, voor bv. het aanbrengen van drevels, dan maakt men gebruik van een drevelboormachine. Vaak moeten meerdere gaten naast elkaar worden gemaakt. Hiertoe is de drevelboormachine uitgerust met een drevelboorbalk die meerdere boren op rij bevat. Een drevelboormachine wordt vooral aangetroffen in de meubelindustrie.

Figuur 1: Drevelboormachine (van der Horst en Schrijen, 2008)

Oscillerende langgatboormachines

Een langgatboormachine wordt gebruikt voor het boren van gaten en uithollingen. Bij het maken van een sleufgat wordt het op tafel opgespannen materiaal handmatig gelijktijdig door een dieptehendel en een hendel voor de horizontale beweging gestuurd. Een langgatboormachine wordt vooral aangetroffen bij aannemers en in de meubelindustrie

Figuur 2: Oscillerende langgatboormachine (van der Horst en Schrijen, 2008)

Gatensteekmachines

Met een gatensteekmachine kunnen rechthoekige gaten worden gemaakt. Een gatensteekmachine bevat een beitel die d.m.v. een excentriek een pendelbeweging maakt. De machine kan uitgevoerd zijn als een horizontale of verticale gatensteekmachine. Een gatensteekmachine wordt vooral aangetroffen bij aannemers en in schrijnwerkerijen.

Figuur 3: Gatensteekmachine (Bron: http://www.vdhbv.nl)

Kettingfreesmachines

In sommige gevallen wordt i.p.v. een langgatboormachine een kettingfreesmachine gebruikt. Het belangrijkste onderdeel van een kettingfreesmachine is de freesketting, die d.m.v. een hendel in het hout wordt gedrukt. De freesketting bestaat uit kleine schakels, voorzien van mesjes, die scharnierend met elkaar verbonden zijn. Er worden zowel smalle kettingen met één rij tanden als brede kettingen met twee rijen tanden toegepast.

Figuur 4: Freesmachine (van der Horst en Schrijen, 2008)

Pennenbanken

De verbinding tussen de staande en liggende stijlen bij de vervaardiging van kozijnen worden als zogenaamde pen- en gatverbinding uitgevoerd. Pennenbanken dienen voor het maken van pennen die bij deze pen- en gatverbindingen worden gebruikt. De machine is uitgevoerd als een combinatie van een afkortzaagmachine en een freesmachine. Met de afkortzaag wordt het hout eerst op lengte gezaagd waarna de pennen worden geslagen of ‘gecontramald’. Er kunnen enkele pennenbanken en dubbele pennenbanken worden onderscheiden. Bij het laatste type worden de pennen gemaakt in één arbeidsgang aan beide zijden van het werkstuk.

 

Figuur 5: Pennenbank (van der Horst en Schrijen, 2008)