Preventieve maatregelen: Douchen vóór het baden

Beschrijving

Op dit ogenblik zijn zwembaden (verplicht) uitgerust met douches, zodat baders zich kunnen douchen vóór ze het zwembad betreden. Maar uit de praktijk blijkt dat niet alle baders dit consequent doen.

Bij nieuwe zwembaden worden de douches best zodanig geplaatst worden dat baders ze niet kunnen ontwijken. De PWTAG (2009) stelt zelfs dat er best aparte doucheruimtes kunnen zijn voor mannen en vrouwen, waarbij naakt kan gedoucht worden. In sauna’s, waar doucherituelen meer ingeburgerd zijn, wordt soms scrubzout voorzien. Door zich hiermee vooraf te douchen, zullen minder lichaamsschilfers en –vetten in het badwater terecht komen.

Bij bestaande zwembaden is het heel belangrijk om baders te sensibiliseren. Dit kan door duidelijke borden en affiches. Het kan hierbij helpen om duidelijk aan te geven waarom het vooraf douchen zo belangrijk is. Daarnaast kan het personeel van zwembaden een actieve rol krijgen bij het sensibiliseren van de baders.

Toepasbaarheid

De maatregel is toepasbaar in alle zwembaden.

Momenteel blijkt dat veel baders zich douchen na het baden, in plaats van voor het baden. Om de baders te sensibiliseren dient hiermee in het ontwerp van zwembaden rekening gehouden te worden. Mogelijk kan het helpen dat er aparte douches zijn voor inkomende en uitgaande baders, waardoor er extra aandacht gelegd wordt op het wassen voor het baden.

Milieuvoordeel

Het douchen voor het baden verwijdert een significante hoeveelheid vuil (zand, pluizen, zweet,…) en bacteriën die anders in het zwembad terecht komen (PWTAG, 2009). Het gehalte aan ureum en TOC nemen af met respectievelijk 60 en 64% (Keuten, 2009 en 2010). Dit zal leiden tot lagere concentraties desinfectiebijproducten en een lager chemicaliën gebruik (WHO, 2006).

Financiële aspecten

De maatregel heeft een beperkte financiële impact.

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenInterne veiligheidKwaliteitKwaliteit - binnenklimaatGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGlobaal - milieuEconomisch
Douchen vóór het badenJa
 • Legende
 • -
  Negatief effect
 • 0
  Geen/verwaarloosbare impact
 • +
  Positief effect
 • +/-
  Soms een positief effect, soms een negatief effect