Water-/stoominjectie

Beschrijving

Een eenvoudige manier om NOx-emissies terug te dringen is de injectie van water of stoom in de verbrandingskamer. Op deze manier wordt de vlamtemperatuur verlaagd.

Technische haalbaarheid

De injectie van water/stoom in de verbrandingskamer is een techniek die eerder op de achtergrond is geraakt. Niet alleen is er gevaar op schade aan de brander en de vuurhaard door bijvoorbeeld condensatie, maar ook het rendement van de installatie kan verminderen door toepassing van deze methode. Hoewel de methode dus wel gekend is, wordt ze meestal niet toegepast omwille van de nadelen.

Leveranciers van stoomketels geven aan dat water-/stoominjectie zelden wordt toegepast bij vlampijpketels. Meestal gebeurt dit enkel bij verbranding van residuele brandstof en meestal in combinatie met de gelijktijdige injectie van chemicaliën ter reductie van emissies (persoonlijke communicatie, BBC).

Milieu-impact

Water-/stoominjectie zorgt ervoor dat NOx-vorming beperkt wordt door het verlagen van de temperatuur. Deze maatregel kan een reductie tot 75% opleveren bij aardgasverbranding bijvoorbeeld.

Hoewel NOx-emissies verlaagd worden, is de kans op onvolledige verbranding bestaande, waardoor CO emissies hoog kunnen oplopen. Daarnaast kan water-/stoominjectie de efficiëntie van de ketel met 3-10% verlagen.

Economische haalbaarheid

Water-/stoominjectie zorgt voor een belangrijk effect op de efficiëntie van de ketel. Door een verlaging van het rendement met 3-10% zullen tijdens het gebruik extra kosten ontstaan ten gevolge van een verhoogd brandstofverbruik. Verdere meerkosten worden niet vermeld.

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtBodemAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGlobaal - milieuEconomisch
Water/stoominjectieNee 1
  • Legende
  • -
    Negatief effect
  • 0
    Geen/verwaarloosbare impact
  • +
    Positief effect
  • +/-
    Soms een positief effect, soms een negatief effect

1 Alternatieve techniek(en), bij verbranding van vloeibare brandstoffen, is/zijn BBT.