Vormvervaardiging diepdruk
Bij diepdruk bestaat de drukvorm uit een verkoperde cilinder. In de drukcilinder worden talloze systematisch geordende puntjes in de koperlaag aangebracht. Deze punten kunnen zowel in grootte als in diepte variëren. Hoewel het beeld vroeger ook chemisch werd aangebracht op de cilinder (etsen), gebeurt dit tegenwoordig voornamelijk mechanisch.
Bij dit mechanisch proces worden de puntjes of inktnapjes aangebracht door het graveren met een diamantkop op het koperen oppervlak van de diepdrukcilinder. Het graveren van de cilinder gebeurt rechtstreeks op basis van de digitale informatie vanuit prepresscomputer, zodat het gebruik van een film hier overbodig is geworden. Na het graveren wordt de koperen cilinder galvanisch bedekt met een extra chroomlaagje om de cilinder te harden en te beschermen tegen wrijving tijdens het drukproces.
Na het drukken wordt de chroomlaag van de cilinder verwijderd. De bovenste koperlaag van de stalen cilinder wordt mechanisch (frezen) verwijderd zodat het oorspronkelijke beeld volledig verdwijnt. Na het frezen worden de cilinders opnieuw gepolijst. Indien na een aantal graveer-, frees- en polijstbewerkingen de overblijvende koperlaag te dun is geworden, dient rond de stalen kern galvanisch een nieuwe koperlaag aangebracht te worden. Het behandelen van de drukcilinders gebeurt veelal door een extern bedrijf.
De belangrijkste energie- en milieuaspecten die optreden bij de drukvormvervaardiging van diepdruk zijn koperslijpsel, vervuilde poetsdoeken, koperbad, ontchromingsvloeistoffen, ontvettingsmiddelen, spoelwater en energieverbruik.