Digitale druktechnieken

Tot deze technologie behoren de druk- en overbrengingsvormen die geen gebruik maken van een drukvorm. Het beeld wordt op de drukdrager overgebracht door middel van toner of inkt. De digitale druktoestellen hebben eerder een beperkt papierformaat en –gewicht, maar hebben vaak automatische afwerkmogelijkheden (recto-verso, nieten, vouwen). Bij het digitaal drukken worden een aantal vaste prepresskosten vermeden en hierdoor biedt deze techniek een aantal voordelen: snellere jobwissels, direct verbonden met de computer, just-in-time drukken, gepersonaliseerd drukwerk, printing-on-demand.

Bij digitaal drukken kunnen er verschillende technologieën worden onderscheiden. Xerografie en inkjet zijn hiervan de belangrijkste. Digitaal drukken wordt ook toegepast voor het maken van proefdrukken. Van beide technologieën bestaan er ook grotere printers die de markt van de kleine drukwerkoplages beconcurreren.

In vergelijking met de conventionele drukprocessen (met drukvorm) is er bij digitaal drukken relatief minder papierafval en is het gebruik van water en chemicaliën lager. Dit komt voornamelijk doordat er bij digitaal drukken geen papier verloren gaat om het drukwerk op kleur te brengen. Papierafval is vooral afkomstig van snijwit en van het instellen van de machines. Fouten in de opmaak of onvoldoende aanpassingen aan de proof zorgen bij digitaal drukken niet voor meer of minder papierafval. Digitaal drukken wordt daarentegen wel gekenmerkt door een hoger energie- en inktverbruik en grotere ontinktingsproblemen bij papierrecyclage (Viluksela et al., 2010). Bij het gebruik van droge of vloeibare toner bedraagt de dikte van de inktlaag respectievelijk 5-10 µm en 1-3 µm. Bij offsetdrukken is dit eerder 0,5-1,5 µm (Kipphan, 2001). De ontinktingproblemen worden veroorzaakt doordat toners of inkten, die drogen onder invloed van UV-stralen, volledig uitgehard zijn en heel goed hechten aan de papiervezels of doordat wateroplosbare inkten (inkjet) de pulpmassa kleuren.

De voornaamste energie- en milieuaspecten bij digitale druktechnieken zijn gebruikte toners, inktafval, papierafval, VOS, reinigingsmiddelen, vervuilde poetsdoeken, energieverbruik door de persen.