Afval

Onderstaande tabellen geven een overzicht van de hoeveelheden afval die tot en met het jaar 2007 geproduceerd werden in Vlaanderen, gegroepeerd per bedrijfssector, per afvalsoort en per verwerkingswijze. De vermelde hoeveelheden zijn het resultaat van extrapolatie op basis van de meldingsgegevens.

Tabel 1: Bedrijfsafvalstoffen bij houtverwerkende bedrijven (NACE 16.100, 16.210, 16.220, 16.230, 16.240, 16.291, 16.292) (Vlaanderen, 2004 - 2007) - Geproduceerde hoeveelheid en verwerkingswijzen (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij)

Figuur 1: Belangrijkste afvalstromen bij houtverwerkende bedrijven inVlaanderen, 2006 (Rossi et al., 2008)

Bij de houtverwerkende bedrijven wordt een belangrijk deel van het houtafval wordt intern (in mindere mate extern) verbrand. Dit is zeker zo bij de vervaardiging van spaanplaten waarbij er een grote energiebehoefte is. Echter, het grootste deel van het houtafval wordt gerecycleerd, zowel intern als extern. Een deel van het schorsafval dat ontstaat bij de vervaardiging van plaatmaterialen wordt extern afgevoerd naar composteringsinstallaties of tuincentra waar het als bodembedekker wordt verkocht. Schaafsel wordt vaak geleverd aan pluimveebedrijven of andere veeteeltbedrijven. Er zijn een aantal redenen waarom houtverwerkende bedrijven hun houtafval extern laten verwerken. Ten eerste is er een kwaliteitsreden: bepaalde houtafvalsoorten kunnen niet intern gerecycleerd worden omdat ze niet de vereiste fysische eigenschappen bezitten. Zo kan bv. spaanplaat maar tot een bepaald percentage toegevoegd worden aan de grondstoffen voor een nieuwe spaanplaat. Een tweede reden is de periode van het vrijkomen van het houtafval: in de zomer hebben veel bedrijven minder warmte nodig, dus voeren ze het houtafval extern af. Ten derde zijn er de emissies: de verbranding van fijn houtafval (stof, zagemeel) vereist immers aangepaste installaties, die qua investeringskost te hoog liggen voor kleine bedrijven.

Tabel 2: Bedrijfsafvalstoffen bij metaalbewerkende bedrijven (productie van meubelen) (31.010, 31.020, 31.030, 31.091, 31.092, 31.099) (Vlaanderen, 2004 - 2007) - Geproduceerde hoeveelheid en verwerkingswijzen (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij)

 

Figuur 2: Belangrijkste afvalstromen bij metaalbewerkende bedrijven in Vlaanderen, 2006 (Rossi et al., 2008)

Bij de meubelproductie wordt uitgegaan van hout, metaal of kunststoffen als basismateriaal. Deze materialen kunnen apart of gecombineerd gebruikt worden. Houtafval is de voornaamste afvalstof en komt voor onder de vorm van snijresten of zaagmeel. Het houtafval dat voor recyclage in aanmerking komt, vindt toepassing in de spaanplaatindustrie (hetzij rechtstreeks, hetzij na uitzuivering van de fracties). Metaalafval (onder de vorm van snijresten) of kunststofverpakkingen komen in kleinere hoeveelheden voor.