Bij aanbrengen van solventgedragen lakken, lucht afzuigen en VOS verwijderen d.m.v. nageschakelde techniek

Processen

Lakken

  • Aanbrengen van lakken nl. …
  • Drogen van lakken

Beschrijving

Hoewel spuitcabines en spuitwanden 85 à 99 % van de vaste lakdeeltjes kunnen tegenhouden, worden solventen (en dus vluchtige organische stoffen) slechts zeer beperkt tegengehouden. Secundaire (nageschakelde) technieken om de emissie van vluchtige organische stoffen te beperken zijn over het algemeen duur en worden beschouwd als ultieme maatregel wanneer andere primaire (preventieve en brongerichte) maatregelen technisch en economisch onmogelijk blijken.

De keuze van de nageschakelde techniek hangt af van o.a. de concentratie en eigenschappen van het geëmitteerde solvent, het afgasdebiet aan de uitgang van de installatie, de druk en en van de wettelijk opgelegde emissiegrenswaarden.

In de onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van de verschillende nageschakelde technieken en hun toepassingsgebied. Daarnaast wordt aangegeven of de nageschakelde techniek al dan niet geschikt is voor continue en discontinue processen. Bovendien wordt het rendement van de nageschakelde techniek vermeld.

Tabel: Overzicht van nageschakelde technieken voor bestrijding van emissies van vluchtige organische stoffen volgens concentratie, afgasdebiet en druk (Lodewijks et al., 2003)

Voor een uitvoerige bespreking (ontwikkelingsstadium, toepasbaarheid, voor- en nadelen milieu, financiële aspecten, …) van de verschillende nageschakelde technieken wordt verwezen naar:

In de sector van de houtverwerking in Vlaanderen kan volgens Duyck en Truyen, 2005 algemeen worden aangenomen dat het afgasdebiet ligt tussen 1.000 en 20.000 Nm³/h. De concentratie vluchtige organische stoffen kan, in uitzonderlijke gevallen, afhankelijk van o.a. het verbruik aan solventen, het werkregime en de spuittechniek oplopen tot 1.000 à 1.500 mg C/Nm³.

Volgens Duyck en Truyen, 2005 worden met uitzondering van actief kool adsorptie, geen van bovenstaande nageschakelde technieken toegepast in de sector van de houtverwerking in Vlaanderen.

Een belangrijk knelpunt bij het gebruik van actieve kool adsorptie is een te hoge vochtigheidsgraad van de afgezogen lucht door het gebruik van waterschermen in de spuitcabines en de spuitwanden.
 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikBodemStof en geurAfvalGrond- en hulpstoffenEnergie - elektriciteitsverbruikGeluid en trillingenGlobaal - milieuEconomisch
Bij aanbrengen van solventgedragen lakken, lucht afzuigen en VOS verwijderen d.m.v. nageschakelde techniekJa
  • Legende