Bij persen van plaatmaterialen afgassen afzuigen en organische componenten (incl. formaldehyde, mierenzuur, azijnzuur, propionzuur en fenol) verwijderen d.m.v. absorptie (wassing), oxidatie of andere evenwaardige techniek

Proces(sen)

Vervaardiging van plaatmaterialen nl. …

  • Spaanplaten: voorverdichten/persen
  • Oriented Strand Board (OSB) platen: voorverdichten/persen
  • Multiplexplaten: persen

Beschrijving

Voor een uitvoerige bespreking (ontwikkelingsstadium, toepasbaarheid (randvoorwaarden), voor- en nadelen milieu, financiële aspecten, …) van absorptie (wassing) en oxidatie wordt verwezen http://www.infomil.nl en het beslisondersteunend systeem luchtzuiveringstechnieken (LUSS).

Toepassing in Vlaanderen

Naast naverbranding (evenwel in eigen verbrandingsinstallatie, ketel) worden de organische componenten verwijderd d.m.v. absorptie/condensatie in een natte elektrofilter of gaswasser.

Toepassing elders in Europa

In een bevraging (zie bijlage 5) hebben we geïnformeerd naar voorbeelden van installaties (voor persen van spaanders, stroken en fineer) uitgerust met een gaswasser of een andere end-of-pipe techniek (o.a. katalytische/thermische naverbrander).

In Oostenrijk zijn er persen voor spaanders, stroken uitgerust met gaswasser en/of naverbrander (ook verbranding in eigen verbrandingsinstallatie).

Volgens een studie uit Oostenrijk ([UBA, 2006]) zijn deze t²echnieken ‘stand der technik’ voor persen van spaanders, stroken, vezels. Volgens diezelfde studie zijn de haalbare emissiniveaus (‘stand der technik - emissionswerte’):

  • Organische koolstof: 10 - 20 mg/Nm³ (13% O2) (d.m.v. naverbrander)
  • Formaldehyde: 5 mg/Nm³ (13% O2) (d.m.v. naverbrander en/of gaswasser)
  • Organische zuren: 5 - 10 mg/Nm³ (13% O2) (d.m.v. naverbrander en/of gaswasser)
  • Fenol: 1 mg/Nm³ (13% O2) (d.m.v. naverbrander en/of gaswasser)

In Tsjechië zijn er, volgens de bevraging, persen voor spaanders, stroken uitgerust met naverbrander. Gegevens aangaande de behaalde emissieniveaus zijn niet beschikbaar.
Voor persen van fineer hebben we, op basis van de beschikbare informatie, geen dergelijke installaties in Europa kunnen identificeren.

In onderstaande paragrafen gaan we dieper in op de beperking van diffuse emissies van stof in de sector van de houtverwerking.

In [Torfs et al., 2006] worden de voornaamste bronnen van diffuse emissies van stof in de sector van de houtverwerking in Vlaanderen geïdentificeerd. De voornaamste bronnen volgens [Torfs et al., 2006] zijn:

  • opslag van fijne (hout)materialen;
  • verkeer op en rond het bedrijfsterrein bij de vervaardiging van spaanplaten.

Andere bronnen, doch kleinere bronnen, die geïdentificeerd worden in [Torfs et al., 2006] zijn:

  • verspanen (breken, hakken, snijden), indien niet inpandig (= diffuse procesemissie);
  • sorteren (zeven), schuren en zagen, indien niet inpandig (= diffuse procesemissie) bij de vervaardiging van spaanplaten en
  • bewerken (bv. zagen) van hout (= diffuse procesemissie).

Op basis van de bevindingen uit [Torfs et al., 2006] worden in voorliggende BBT-studie een aantal maatregelen geïdentificeerd om de diffuse emissies van stof in de sector van de houtverwerking in Vlaanderen te beperken. Voor bijkomende informatie aangaande de beperking van diffuse emissies van stof wordt ook verwezen naar o.a. [Hoekstra et al., 2009] en [EIPPCB, 2006].

De indeling in stuifklassen is overgenomen uit de Nederlandse emissie richtlijn, de NeR, § 3.8 “Diffuse stofemissie bij open overslag en bewerking van stuifgevoelige goederen”. Deze klasse-indeling werd ook overgenomen in het ontwerp van reglementering van diffuse stofemissies in Vlaanderen.

Bijlage 4.6 van de NeR bevat een indeling van goederen, producten in stuifklassen (= limitatieve lijst). Ook deze bijlage werd overgenomen in het ontwerp van reglementering van diffuse stofemissies in Vlaanderen. De indeling van goederen, producten is gebaseerd op expert judgement en metingen (via Lundgren-testmethode (Vertical Flow Dust Chamber) of methode EPA-microwindtunnel).

In de bijlage zijn (voorlopig althans) voor de sector van de houtverwerking geen goederen, producten uit stuifklasse s1 en s3 opgenomen. Er zijn slechts een beperkt aantal goederen, producten uit stuifklasse s2, s4 en s5 opgenomen nl.:

  • houtsnippers, vochtgehalte 44% → s4;
  • bodemas vochtgehalte 30%  → s4;
  • vliegas vochtgehalte < 1% → s2.
Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikBodemStof en geurAfvalGrond- en hulpstoffenEnergie - elektriciteitsverbruikGeluid en trillingenGlobaal - milieuEconomisch
Bij persen van plaatmaterialen afgassen afzuigen en organische componenten (incl. formaldehyde, mierenzuur, azijnzuur, propionzuur en fenol) verwijderen d.m.v. absorptie (wassing), oxidatie of andere evenwaardige techniekJa
  • Legende