Bij directe droging van spaanders/stroken dioxines (PCDD/PCDF’s) verwijderen d.m.v. oxidatie of adsorptie (actieve koolsorptie)

Proces(sen)

Vervaardiging van plaatmaterialen nl. …

  • Spaanplaten: drogen
  • Oriented Strand Board (OSB) platen: drogen

Beschrijving

De vorming van dioxines is sterk afhankelijk van de ingezette houttypes. Bij een goede uitbrand is de vorming van dioxines laag tot zeer laag bij inzet van onbehandeld houtafval en niet-verontreinigd behandeld houtafval, na opschoning. Bij inzet van verontreinigd behandeld houtafval is de vorming van dioxines hoog.
Voor de beperking van de emissie van dioxines bij houtgestookte installaties zijn maatregelen op niveau van de selectie van de als brandstof ingezette houtresten en maatregelen om te komen tot een goede uitbrand bijgevolg de eerste en meest ingrijpende maatregelen.

Tenslotte kunnen nageschakelde technieken overwogen worden. Drie groepen maatregelen komen in aanmerking:

  • Afscheiding van stof. Een deel van de dioxines is immers geadsorbeerd aan de stoffase; indien stof verwijderd wordt, wordt bijgevolg ook een deel van de dioxines verwijderd.
  • Katalytische destructie van dioxines. Dit gebeurt in de praktijk o.a. tegelijkertijd met de verwijdering van NOx d.m.v. SNCR.
  • Adsorptie van dioxines (en tegelijkertijd ook andere TOC) op een adsorbens zoals actief kool.

Voor een uitvoerige bespreking (ontwikkelingsstadium, toepasbaarheid (randvoorwaarden), voor- en nadelen milieu, financiële aspecten, …) van oxidatie en adsorptie (actieve koolsorptie) wordt verwezen naar http://www.infomil.n en het beslisondersteunend systeem luchtzuiveringstechnieken (LUSS).

Toepassing in Vlaanderen

In Vlaanderen is, anno 2010, geen enkele directe droger uitgerust met oxidatie of adsorptie (actieve koolsorptie).

Toepassing elders in Europa

In een bevraging (zie bijlage 5) hebben we geïnformeerd naar voorbeelden van directe drogers (voor drogen van spaanders, stroken) uitgerust met katalytische/thermische oxidatie of adsorptie (actieve koolsorptie).

In Oostenrijk zijn er, volgens de bevraging, (directe) drogers uitgerust met katalytische/thermische oxidatie en adsorptie (actieve koolsorptie). Voor verdere details werd verwezen naar [UBA, 2006].

[UBA, 2006] maakt melding van één installatie:

  • M. Kaindl Holzindustrie (Wals-Siezenheim, Lungötz, Salzburg), productie van spaanplaten, vezelplaten (MDF, HDF) in verschillende soorten afwerkingen, 2 direct gestookte drogers (trommeldrogers, 24 MW en 18 MW, brandstof = houtstof, aardgas) uitgerust met cycloon, elektrofilter (kiezelbedelektrofilter) en naverbrander. (zie techniek 10) ‘toepassing elders in Europa’ voor technische beperkingen)

De overige installaties, waarvan melding wordt gemaakt in [UBA, 2006], zijn niet gekoppeld aan directe droging van spaanders/stroken.

Volgens [UBA, 2006] komt volgend emissieniveau overeen met de ‘stand der technik’ (‘stand der technik - emissionswerte’):

  • PCDD/PCDF: < 0,1 ng/Nm³ (17% O2) (d.m.v. primaire maatregelen, adsorptie (bv. actieve koolsorptie), katalytische/thermische oxidatie)

Ook in Duitsland zijn er, volgens de bevraging, (directe) drogers uitgerust met katalytische/thermische oxidatie en adsorptie (actieve koolsorptie). Verdere details aangaande deze drogers konden niet ter beschikking worden gesteld.

De TA Luft (Duitsland)  schrijft een emissie(grens)waarde van 0,1 ng TEQ/m³ (17% O2) voor.

We hebben geen andere installaties in Europa kunnen identificeren.

Volgens Büttner is er in Europa momenteel nog maar één installatie (2 drogers) uitgerust met naverbranding, nl. bij M. Kaindl Holzindustrie (Wals-Siezenheim, Lungötz, Salzburg, Oostenrijk). Bij Sauerländer Spanplatten GmbH & Co. KG (Arnsberg, Duitsland) werd de naverbrander (meer specifiek regeneratieve thermische naverbranding) inmiddels uit dienst genomen en vervangen door een natte elektrofilter. (zie techniek 10) ‘toepassing elders in Europa’ voor technische beperkingen).

→ Op basis van de beschikbare informatie kunnen we aannemen dat (ook elders in Europa) katalytische/thermische oxidatie en adsorptie (actieve koolsorptie) geen gangbare technieken zijn voor de verwijdering van dioxines (PCDD/PCDF’s) bij directe drogers. Daarnaast zijn er een aantal technische beperkingen verbonden aan de toepassing van oxidatie (zie techniek 10) ‘toepassing elders in Europa’)
 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikBodemStof en geurAfvalGrond- en hulpstoffenEnergie - elektriciteitsverbruikGeluid en trillingenGlobaal - milieuEconomisch
Bij directe droging van spaanders/stroken dioxines (PCDD/PCDF’s) verwijderen d.m.v. oxidatie of adsorptie (actieve koolsorptie)
  • Legende