Natuurlijke fixatie

Proceskarakterisatie

Onder natuurlijke fixatie wordt een proces van lange duur verstaan dat zich voltrekt bij omgevingstemperatuur. De duur van deze fase bedraagt voor vrijwel alle anorganische zouten 2 tot 6 weken, naargelang zomer- of wintertemperaturen. Tijdens deze fase wordt het (vers) behandeld hout opgeslagen zonder verdere verhandeling, wat volgens ATG-certificatie minstens gedurende de eerste dagen na de behandeling onder afdak moet gebeuren. De fixatietijd loopt ten einde bij het verlopen van de periode vermeld op het ATG-certificaat, zonder actuele controle op de fixatiegraad van het zout.

Voor- en nadelen

Het inlassen van een rusttijd na het drenken of impregneren van hout met anorganische zouten, is in de eerste plaats voordelig voor het milieu. Vers behandeld hout is onderhevig aan uitloging [1]. De snelheid van fixatie verschilt sterk per product, afhankelijk van de werkzame stoffen. Tijdens de eerste dagen na de behandeling kunnen relatief grote hoeveelheden uitlogen (piekbelasting). Hierna daalt de uitloging meestal relatief snel tot zeer lage niveaus. Om dezelfde redenen kan gefixeerd hout een langere levensduur van het behandelde hout waarborgen, wat de eigenlijke doelstelling van de verduurzaming is. Bovendien is natuurlijke fixatie een bijzonder eenvoudig en weinig kapitaalintensief proces, waardoor het toepasbaar wordt voor elke verduurzamer, groot of klein.

Het weinig strikte karakter van dit fixatieproces kan echter als belangrijkste nadeel aangeduid worden. De fixatieperiode verloopt zonder eigenlijke controle op het proces, waardoor de voorgeschreven fixatieduur meer dan eens niet met de nodige stiptheid wordt nageleefd. Daarnaast geldt ook de benodigde terreinoppervlakte als beperkende factor. Het grootste voordeel van natuurlijke fixatie bestaat anderzijds uit de beperkte investeringskosten.

Perspectieven

Alhoewel de toepassing van stoomfixatie een stijgende trend kent, blijft natuurlijke fixatie toegepast. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat natuurlijke fixatie minder investeringen vergt dan stoomfixatie.



[1] De uitloging is sterk afhankelijk van de verhouding behandeld oppervlak versus volume water.