Pelletgestookte toestellen

Van de 14 pelletgestookte toestellen zijn het

  • 5 ketels
  • 6 voorzetkachels niet accumulerend
  • 3 accumulatiekachels.

Al de toestellen die enkel werken met pellets hebben een automatische brandstoftoevoer. Er zijn 2 toestellen die zowel pellets als hout kunnen verbranden.

Toegepaste technieken

  • Uit de bevraging komt duidelijk naar voren dat de meeste technologieën frequent worden toegepast: Een vlamkeerplaat is bij alle toestellen aanwezig
  • Rooster in de verbrandingskamer is bij alle toestellen aanwezig
  • Luchtdichtheid van het toestelis bij alle toestellen aanwezig.
  • Bij de isolatie van de verbrandingskamer zijn er twee toestellen waarvoor aangegeven is dat de isolatie bestaat uit gietijzer, al de rest heeft een isolatie uit vuurvaste stenen of platen.  
  • De automatische sturing van de luchttoevoer is bij de meeste toestellen op basis van een drukmeting, zeker bij de ketels. Bij de kachels is de sturing daarnaast op basis van de vlamtemperatuur of de temperatuur van het rookgas. 2 accumulatiekachels beschikken niet over een automatische sturing maar over een manuele sturing door middel van een monoregeling.
  • De luchttoevoer is steeds extern, deels door middel van natuurlijke trek en deels door middel van geforceerde luchttoevoer.
  • De brandstoftoevoer van pellets is steeds automatisch, bij gecombineerde toestellen is de houttoevoer handmatig.
  • Met betrekking tot de naverbranding wordt er ook bij pellettoestelen voornamelijk gebruik gemaakt van een naverbrandingszone. Al de pelletketels beschikken over deze naverbrandingszone. De accumulatiekachels beschikken over een naverbrandingszone of aparte verbrandingskamer. Van de voorzetkachels zonder accumulatie wordt voor 5 van de 6 toestellen aangegeven dat ze niet beschikken over een naverbranding, echter 3 hiervan beschikken wel over primaire, secundaire en glasspoellucht. Twee systemen hebben volgens de fabrikant geen naverbranding en enkel primaire luchttoevoer, maar op vlak van de emissies behalen ze gelijkaardige resultaten als de andere systemen. Voor 1 toestel wordt aangegeven dat het niet beschikt over een warmterecuperatie van de rookgassen.
  • Sommige technologieën komen steeds voor bij de pelletkachels en minder bij pelletketels. Alle kachels beschikken over hittereflecterend materiaal, bij de ketels 2 van de 5 systemen.
  • Al de 9 pelletkachels uit de bevraging beschikken over een glasraam dat even groot of kleiner is dan de verbrandingskamer, 4 daarvan zijn met dubbel glas. Ketels beschikken niet over een glasraam.De meeste kachels (8 van de 9) beschikken ook over een verticale verbrandingskamer, bij de ketels zijn dit er slechts 2 van de 5.

Technieken die slechts sporadisch voorkomen zijn:

  • 3 modellen van de pelletkachels beschikken over een geintegreerde rookgasventilator.
  • Convectieventilatoren komen zelden voor, slechts bij twee voorzetkachels zonder accumulatie.
  • Katalysator of elektrofilter worden niet toegepast in de toestellen uit de bevraging.

Prestaties

De prestaties betreffen deze in labo omstandigheden, over de milieuprestaties in praktijkcondities bestaat nog grote onzekerheid.

Met betrekking tot de emissies is duideijk dat deze voor CO, PM en HC meestal veel lager zijn dan bij de houtgestookte toestellen. Voor 2 accumulatiekachels die zowel pellets als hout kunnen verbranden zijn de emissies vergelijkbaar met deze van de houtgestookte toestellen. Het rendement van de ketels is ook duidelijk hoger dan deze van de kachels.

Conform de vergelijking tussen de stukhoutgestookte toestellen uit de bevraging en de Ecodesign eisen, werd deze vergelijking ook gemaakt voor pelletkachels (zie Tabel 1) en pelletketels (zie Tabel 2). Hierbij wordt opgemerkt dat de Ecodesign richtlijn bij het ‘voorbeeld van goede combinatie’ niet vermeldt om welk type toestel het gaat, en dat emissiecijfers voor het voorbeeld van goede combinatie voor sommige parameters hoger zijn dan de emissie-eisen voor pelletkachels.

Uit de analyse kunnen we besluiten dat alle pellettoestellen in de bevraging voldoen aan de Ecodesign eisen. In vergelijking met de indicatieve benchmark best presterend toestel zijn er parameters waarvoor er beter gescoord wordt maar ook parameters waarvoor er in de bevraging geen toestellen opgenomen zijn die beter zijn dan de indicatieve benchmark. Voor NOx en het rendement zijn er geen betere toestellen bij de pelletkachels. Bij de pelletketels zijn er geen betere toestellen voor CO, PM en HC. Voor de parameters met betere score vermelden we volgende aantallen op basis van de bevraging:

Pelletkachel: (7 van de 9 toestellen in beschouwing genomen die enkel pellet zijn, de combi toestellen met hout zijn buiten beschouwing gelaten)

  • CO: 6 toestellen beter
  • PM: 3 toestellen beter
  • HC: al de 6 toestellen beter

Pellet ketel:

  • Rendement: al de 5 toestellen beter
  • NOx: 2 toestellen beter

Tabel 1: Emissiecijfers op basis van bevraging voor pelletkachels

Toestellen met gesloten voorkant –brandstof houtpellets

(EU) 2015/1185

 

Seizoens-gebonden energie-efficiëntie

Stof/PM

mg/m³

CO

mg/m³

NOx

mg/m³

HC

mg/m³

Ecodesign 

- eisen

79% 

20 

300 

200 

20 

Ecodesign  
- indicatieve benchmark best presterend toestel

94% 

10 

250 

50 

10 

Ecodesign  
- voorbeeld goede combinatie

91% 

22 

312 

121 

22 

Bevraging

Beste gerapporteerde prestatie per parameter

93,6 

14 

109 

Toestel bevraging  
Laagste CO

Laagste PM 
Hoogste HC

90,5% 

14 

112 

Toestel bevraging

Laagste NOx

Hoogste rendement

93,6 

16 

37 

109 

Toestel bevraging

Laagste HC

90,9% 

17 

27 

142 

Toestel bevraging

Laagste rendement

90,3 

16 

43 

123,5 

<3 

Toestel bevraging

Hoogste CO 
Hoogste NOx

93,2% 

84 

146 

<3 

Toestel bevraging

Hoogste PM

92,7% 

18 

46 

114,5 

<3 

 

Tabel 2: Emissiecijfers op basis van bevraging voor pelletketels

Brandstofketels op vaste brandstofffen – automatisch gestookt

(EU) 2015/1189

 

Seizoens-gebonden energie-efficiëntie

Stof/PM

mg/m³

CO

mg/m³

NOx

mg/m³

HC

mg/m³

Ecodesign 

- eisen

75% (>20 kW) 

77% (>20 kW) 

40 

500 

200 

20 

Ecodesign  
- indicatieve benchmark best presterend toestel

96% voor koppeling WKK 
90% voor met rookgascondensor 

84% overige ketels 

97 

Ecodesign  
- voorbeeld goede combinatie

81% 

120 

Bevraging

Beste gerapporteerde prestatie per parameter

107,3 

92 

Toestel bevraging  
Laagste CO

Hoogste NOx 
Laagste HC 
Hoogste rendement

107,3% 

13 

123 

<1 

Toestel bevraging

Laagste PM 
Laagste NOx

Laagste rendement

93,4% 

22 

92 

Toestel bevraging

Hoogste CO

Hoogste PM

Hoogste HC

95,3% 

19 

45 

106 

 

In vergelijking met het voorbeeld van goede combinatie zijn er 2 pelletkachels (zie Tabel 3) die beter scoren over de hele lijn maar geen enkele ketel die beter scoort. Beide toestellen zijn vrijstaande toestellen met een vlamkeerplaat, rooster, isolatie, hittereflecterend materiaal, enkel glas, vertikale verbrandingskamer, luchtdichte uitvoering, externe luchttoevoer en warmterecuperatie. Het glasraam van het eerste toestel is gelijk aan de grootte van de verbrandingskamer, bij het tweede toestel is dit kleiner. Toestel 1 heeft enkel een primaire luchttoevoer welke geregeld wordt door middel van een drukmeting. Toestel twee heeft ook secundaire en glasspoellucht welke geregeld wordt aan de hand van een meting van de vlamtemperatuur. Verder beschikt toestel 2 ook nog over een voorverwarming van de secundaire lucht en een geïntegreerde rookgasvenitlator.

Tabel 3:Emissiecijfers van pelletkachels uit de bevraging met prestaties beter dan het voorbeeld van goede combinatie uit de Ecodesign richtlijn

 

Seizoens-gebonden energie-efficiëntie

Stof/PM

mg/m³

CO

mg/m³

NOx

mg/m³

HC (OGC)

mg/m³

Toestel 1 

93,6 

16 

37 

109 

Toestel 2

92,7% 

18 

46 

114,5 

<3