Reiniging

Procesbeschrijving

(An., 2004b; An., 2001b)

Stallen, opslagvoorzieningen (b.v. voeder, mest), melkinstallatie, enz. dienen regelmatig gereinigd te worden. De efficiëntie van het reinigen wordt bepaald door het gebruikte reinigingsmiddel, de concentratie van het reinigingsmiddel, de contacttijd tussen het reinigingsmiddel en het te reinigen oppervlak (de inweektijd), de mechanische actie (b.v. druk waarmee wordt gereinigd) en de temperatuur. De producten die in de veeteeltsector worden gebruikt voor de reiniging van de melkinstallatie zijn:

  • alkalische reinigingsmiddelen;
  • zure reinigingsmiddelen (ter verwijdering van melksteen in de melkinstallatie).

Indien producten onder een welbepaald label (b.v. AA-melk, IKM-certificaat) op de markt worden gebracht, gaat dit vaak gepaard met zeer strikte sanitaire maatregelen. Mogelijk negatief effect op het milieu hierbij kan zijn het hoog verbruik aan vers water voor reinigingsactiviteiten, alsook de schadelijkheid van de reinigingsproducten.

Voorbeeld van toegepaste reinigingspraktijken:

Het reinigen van de melkstal gebeurt 2x/dag. 1-2 keer per jaar wordt deze grondig gereinigd. Het reinigen van de melkmachine (en leidingen) gebeurt 2x/dag. Elke keer dat de melk wordt opgehaald (2-3x/week) wordt de melktank gereinigd. De reiniging bestaat uit een voorspoeling, een hoofdspoeling en een naspoeling.

Milieu-impact

Bij reinigingsactiviteiten zijn water en soms chemicaliën vereist en ontstaat afvalwater of mest indien het om het reinigen van stallen gaat. Indien gebruik gemaakt wordt van warm water is energie vereist om het water op de juiste temperatuur te brengen.