Snijden, hakken, malen en persen

Beschrijving

Groenten en fruit worden versneden om ze gemakkelijker te kunnen verwerken, ze beter geschikt te maken voor consumptie of om de kwaliteit te verhogen (en minder geschikte stukken er later te kunnen uitsorteren).

Snijmachines

Afhankelijk van het soort AGF en de gewenste eindvorm worden verschillende snijmachines gebruikt.

Figuur 1: Snijmachines voor schijven (nl.urschel.com, 2011)

Om aardappelen tot frieten te snijden, worden deze vooraf op grootte gesorteerd. Afhankelijk van de grootte worden de aardappelen naar een buis met andere diameter geleid. Met behulp van waterpompen worden de aardappels over messenblokken gestuwd en tot frieten gesneden (= watermessen).

Figuur 2: Snijmachine aardappelen (nl.urschel.com, 2011)

Malen

De keuze van molen is afhankelijk van de groente- en fruitsoort.

Meertrapsmolen met vast mes / getande messenmolen / hamermolen / molen voor steenvruchten / molen voor druiven

Persen

Bandpers / horizontale draaipers / pakpers/ schroepers

Milieuaspecten

De milieu-impact van het snijden, malen en persen van groenten en fruit is vrij beperkt. Water kan (licht) verontreinigd worden wanneer de machines gereinigd worden. Tijdens het snijden zelf is er verbruik van elektriciteit en kan er lawaaihinder zijn, al is dat laatste eerder beperkt. Daarnaast kan er in sommige gevallen een geurprobleem zijn.